Φαρμακοποιοί και ασφαλισμένοι «πληρώνουν» την κοροϊδία Κικίλια για «δωρεάν φάρμακα»

Με όρους «ταύρου σε υαλοπωλείο» λειτουργεί η κυβέρνηση στο μείζον ζήτημα των φαρμάκων, ασκώντας μια πολιτική που είναι σε βάρος των ασφαλισμένων και των φαρμακείων της γειτονιάς και υπέρ των φαρμακευτικών εταιριών και των φαρμακαποθηκών.

Το πρόσφατο «πυροτέχνημα» του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι οι ασφαλισμένοι που έχασαν το ΕΚΑΣ θα μπορούν να παίρνουν δωρεάν, δίχως συμμετοχή δηλαδή, όλα τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία, ανεξάρτητα από το αν είναι πρωτότυπα ή γενόσημα, δυναμίτισε εντελώς το σύστημα χορήγησης φαρμάκων από τα φαρμακεία, αφού δεν συνοδεύεται από νομοθετική πρόβλεψη, ούτε οι φαρμακοποιοί μπορούν να παρέμβουν στο σύστημα που αυτοματοποιεί τις χρεώσεις.

Το αποτέλεσμα: Χάος. Εξοργισμένοι ασφαλισμένοι απαιτούν από τους απελπισμένους φαρμακοποιούς να τους προσφέρουν κάτι το οποίο οι τελευταίοι αντικειμενικά δεν μπορούν να προσφέρουν. Ήδη μια σειρά φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις, ενώ προσπαθούν να βρουν τρόπους ενημέρωσης του κοινού για το γεγονός, ότι οι ανακοινώσεις Κικίλια και η πραγματικότητα απέχουν πολύ μακριά μεταξύ τους.

Σε μια προσπάθεια να σχηματοποιήσουμε αυτό το χάος, απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο. Τον βρήκαμε ακριβώς τη στιγμή που προσπαθούσε να συντάξει ένα ενημερωτικό σημείωμα προς το κοινό, που θα μπορούν τα μέλη του συλλόγου να αναρτήσουν στα φαρμακεία τους, ώστε να ξέρουν οι ασφαλισμένοι το ισχύον καθεστώς.

«Τα φάρμακα είναι δύο ειδών: Τα πρωτότυπα και τα γενόσημα. Τα γενόσημα δεν έχουν μία τιμή, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα» εξηγεί ο Κ. Λουράντος. «Η συμμετοχή επί των φαρμάκων ενός ασφαλισμένου μπαίνει πάντα στο γενόσημο. Δηλαδή, αν ένα γενόσημο κάνει 10 ευρώ και ένα πρωτότυπο κάνει 20, η συμμετοχή θα μπει στο γενόσημο. Αν είναι 25% η συμμετοχή, στα 10 ευρώ ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 2,5 ευρώ. Αν πάρει το πρωτότυπο των 20 ευρώ θα πληρώσει τη διαφορά. Δηλαδή 10 ευρώ, συν 2,5 ευρώ η συμμετοχή του, θα πρέπει να πληρώσει 12,5 ευρώ. Έρχεται τώρα ο υπουργός και λέει, πως όσοι έχουν χάσει το ΕΚΑΣ δεν θα πληρώσουν συμμετοχή. Η συμμετοχή όμως είναι τα 2,5 ευρώ, δεν είναι τα 12,5. Αν θέλει λοιπόν ο ασφαλισμένος να πάρει πρωτότυπο θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά των 10 ευρώ. Μόνο στο γενόσημο δεν θα πληρώσει τίποτα».

Δεδομένου ότι το υπουργείο δεν μπήκε στον «κόπο» να διευκρινίσει αυτήν την κομβικής σημασίας διαφορά, «έρχεται λοιπόν ο κόσμος τώρα και ζητάει το πρωτότυπο δωρεάν». «Συζητούσα με έναν πρόεδρο φαρμακευτικού συλλόγου της επαρχίας και μου έλεγε πως είναι αδιανόητο αυτό που έγινε. Ο κόσμος μας βρίζει, νομίζει ότι κρατάμε εμείς τα λεφτά. Τώρα θα αναγκαστώ να τυπώσω μια ενημέρωση προς τον κόσμο για να μπορούν οι συνάδελφοι να ενημερώνουν για το ισχύει στην πραγματικότητα».

Διότι, σημειώνει ο Κ. Λουράντος, «τη συνταγή δεν τη βγάζει ο φαρμακοποιός. Δεν ορίζει το ποσοστό ο φαρμακοποιός. Το ίδιο το κράτος, το ίδιο το υπουργείο, η ίδια η ΗΔΙΚΑ, ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ βγάζει τη διαφορά. Δεν το λέμε εμείς. Ο νόμος το λέει».

Στα «κάγκελα» οι φαρμακοποιοί

Ενδεικτική της αναστάτωσης που προκάλεσαν οι αβάσιμες δηλώσεις Κικίλια, είναι η ανακοίνωσή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Οοποίος αναφέρει ότι «στις δηλώσεις του ο Υπουργός ρητά ανέφερε πως για όσους ασφαλισμένους έχουν χάσει το ΕΚΑΣ, όλα τα φάρμακά τους θα χορηγούνται εντελώς δωρεάν, ακόμα κι αν πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα», προσθέτοντας ότι «ουδέποτε νομοθετήθηκε» κάτι τέτοιο και ότι «εξακολουθεί να ισχύει είναι πως όλοι οι πολίτες που έχουν για οποιοδήποτε λόγο μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτε εάν αυτά είναι γενόσημα. Εάν επιλέξουν πρωτότυπα, το σύστημα τούς χρεώνει με την επιβάρυνση της διαφοράς της τιμής».

«Οι ασφαλισμένοι παραπληροφορήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό και ήδη από σήμερα στα φαρμακεία διαμαρτύρονται έντονα και επιμένουν πως δεν πρέπει να πληρώσουν τίποτε, παρόλο που το σύστημα της ΗΔΙΚΑ τούς χρεώνει κανονικά την επιβάρυνση εάν επιλέξουν πρωτότυπο φάρμακο. Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να ανεχθούν αυτή τη στοχοποίησή τους. Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και όχι πρόχειρα. Επιβάλλεται λοιπόν να επέμβει άμεσα ο Υπουργός Υγείας και με νέες δηλώσεις του να αποκαταστήσει την αλήθεια, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από τους φαρμακοποιούς που δέχονται όλη αυτή την πίεση και τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων χωρίς να φταίνε καν οι ίδιοι», καταλήγει η ανακοίνωση του ΦΣΘ.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αναφέρει πως οι δηλώσεις του υπουργού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα «με αποτέλεσμα να δημιουργείται χάος στα φαρμακεία, καθώς οι ασφαλισμένοι επιμένουν κατά την εκτέλεση των συνταγών τους να μην πληρώσουν συμμετοχή  βασιζόμενοι στις δηλώσεις του Υπουργού»

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, σημειώνει, ότι «η εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν διάθεσης φαρμάκων με ιατρική συνταγή, για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, θα γίνει από τη στιγμή που η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου εφαρμοστεί στο μηχανογραφικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Έως τότε η χορήγηση των φαρμάκων, στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, θα γίνεται με την ισχύουσα συμμετοχή (25% ή 10% ανάλογα την πάθηση, συν τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής).

»Οι φαρμακοποιοί ουδεμία ευθύνη έχουν για τον καθορισμό της συμμετοχής, η οποία ορίζεται αυτόματα από το μηχανογραφικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ κατά τη συνταγογράφηση της σχετικής συνταγής από τον ιατρό, και χρεώνεται κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο. Ως εκ τούτου αναμένουμε ενημέρωση για την εφαρμογή της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, και παρακαλούμε τους δικαιούχους να δείξουν υπομονή μέχρι και την εφαρμογή του μέτρου». Παράλληλα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου υπογραμμίζει πως «οι φαρμακοποιοί δεν είναι αρμόδιοι για τον καθορισμό της συμμετοχής, σε καμία περίπτωση».

Η «μεγάλη πατάτα» κράτους – ΕΟΦ με τις ελλείψεις

Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, ο Κ. Λουράντος είναι κάθετος: «Ο Κικίλιας και ο ΕΟΦ είναι αυτοί που λένε ψέματα. Τετρακόσιοι (400) κωδικοί δεν εξάγονται. Από αυτούς, άλλοι έχουν έλλειψη μεγάλη, άλλοι έχουν έλλειψη μικρή. Δεν είπα ότι υπάρχουν 400 φάρμακα σε έλλειψη. Υπάρχουν 200 σήμερα, περισσότερα ή λιγότερα αύριο, αλλά όλα αυτά είναι εξαγώγιμα φάρμακα. Στην αρχή το υπουργείο έλεγε πως έλεγα παλαβομάρες και δεν υπάρχει καμία έλλειψη, μετά ανακάλυψε ο ΕΟΦ ότι είναι 27 μόνο οι ελλείψεις, μετά τις έκανε 90, τώρα έχουν γίνει 135. Σε λίγο, έτσι όπως πάει η κατάσταση θα δικαιωθούμε πλήρως με τον αριθμό των 400 κωδικών. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο ΕΟΦ έχει κάνει μια μεγάλη πατάτα. Όταν απαγορεύεις την εξαγωγή ενός προϊόντος για να παραμείνει στην Ελλάδα και λες ότι είναι πρόσκαιρη, αυτός που εξάγει θα τα μαζέψει και όταν σταματήσει η απαγόρευση θα τα εξάγει όλα μαζί. Άρα λοιπόν, κάνανε μια τρύπα στο νερό. Αυτό συμβαίνει ήδη».

Γιατί όμως συμφέρει μια αποθήκη να στοκάρει φάρμακα;

«Διότι» εξηγεί ο Κ. Λουράντος, «ένα φάρμακο που στην Ελλάδα κάνει 10 ευρώ, στην Ευρώπη έχει 50 και 60 ευρώ. Μάλιστα, στις αποθήκες, δεν τους φτάνει μόνο ότι παίρνουν σε χοντρική τιμή αυτά που εξάγουν, στέλνουν ανθρώπους από φαρμακείο σε φαρμακείο να ζητάνε τα φάρμακα που θέλουν κάθε φορά. Και τα παίρνουν στη λιανική τιμή, μετρητοίς. Βγάζουν λοιπόν και από την λιανική τιμή».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.