Γιατί ο κοροναϊός συμπαρασύρει σε πτώση τις τιμές πετρελαίου

Η πανδημία του κοροναϊού σαρώνει και τις αγορές εμπορευμάτων, με τη βουτιά της κινεζικής ζήτησης να συμπαρασύρει σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου, για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα και έπειτα από τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες για τον μπρεντ από τον Νοέμβριο του 2018 στη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Η ζήτηση για πετρέλαιο έχει μειωθεί περίπου κατά τρία εκατ. βαρέλια ημερησίως -ποσότητα που αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής κατανάλωσης- σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται πηγές του κινεζικού υπουργείου Ενέργειας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σοκ στην αγορά πετρελαίου από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και του 2009 και το πιο αιφνίδιο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους -που ούτως ή άλλως εξετάζουν το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης για εξετάσουν το ενδεχόμενο βαθύτερων μειώσεων στην παραγωγή και να συγκρατήσουν την κατρακύλα των τιμών.

Οι τιμές του αργού υποχωρούν κοντά σε χαμηλά τετραμήνου, με το μπρεντ και το αμερικανικό αργό να υποχωρούν για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, καθώς οι αεροπορικές ματαιώνουν τα δρομολόγια προς Κίνα, οι επιχειρήσεις στην Κίνα αναστέλλουν δραστηριότητες, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες εντείνονται και η Sinopec, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης στη χώρα, μειώνει την παραγωγή.

Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε κοντά στα 56 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποστεί απώλειες 12% στη διάρκεια του Ιανουαρίου, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2018.

Απώλειες και για το αμερικανικό αργό, με την τιμή λίγο πάνω παό τα 51 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά έως και τα 50,32 δολάρια.

Τον Ιανουάριο υποχώρησε 15,6%, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάιο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.