Βαφτίζουν το ναυάγιο στην αγορά… «καταναλωτική κόπωση»

Την «βύθιση» της αφοράς καταγράφουν τα στοιχεία των ίδιων των εμπόρων, οι φορείς των οποίων, ωστόσο, προκειμένου να μη χαλάσουν και το κυβερνητικό αφήγημα, «στρουθοκαμηλίζουν» αναφορικά με τις αιτίες. Έτσι, ενώ ο μοναδικός λόγος είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα, πόσο μάλλον μετά το κόψιμο του κοινωνικού μερίσματος, η έρευνα του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβούλιου Αττικής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, σχετικά με την απουσία κίνησης στην αγορά κάνει λόγο για… «έντονη καταναλωτική κόπωση».

Ειδικότερα σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από 13 Εμπορικούς Συλλόγους και 30 επιχειρήσεις, «η εικόνα στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα λιανικής της Αττικής, τις δύο πρώτες εβδομάδες από την επίσημη έναρξη των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων, που παραδοσιακά καταγράφεται η μεγαλύτερη κίνηση, είναι μάλλον απογοητευτική. Στις αγορές της Αττικής παρατηρείται πως, μετά την απαιτητική περίοδο της εορταστικής αγοράς και όσα “market events” προηγήθηκαν, οι καταναλωτές δείχνουν “χορτασμένοι” από την “Black Friday” και την “Cyber Monday”, τις συνεχείς προσφορές και το δεκαπενθήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην “συγκινούνται” ιδιαιτέρως από τις τακτικές εκπτώσεις».

Επειδή όμως προφανώς και οι ίδιοι καταλαβαίνουν πως χαρακτηρισμοί όπως «χορτασμένοι» δεν θα αφήσουν «ασυγκίνητους» τους εν δυνάμει πελάτες τους, οι έμποροι σπεύδουν να συμπληρώσουν, έστω «κομψά»: «Βεβαίως, κανένας δεν παραβλέπει το γεγονός ότι εξακολουθεί να υφίσταται πίεση ο οικογενειακός προϋπολογισμός». Εξάλλου μεγάλη πτώση στις αγορές είχε καταγραφεί και την περίοδο των Χριστουγέννων, με την πλειονότητα των εμπόρων να επισημαίνουν πως η περικοπή του κοινωνικού μερίσματος επηρέασε σημαντικά την κίνηση.

Οι εμπορικοί φορείς προτείνουν οι χειμερινές εκπτώσεις να ξεκινούν αμέσως μετά την λήξη της εορταστικής περιόδου, δηλαδή την 1η Δευτέρα του Ιανουαρίου, αντί της 2ης Δευτέρας, που ισχύει σήμερα και αντίστοιχα οι θερινές εκπτώσεις να επεκταθούν στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αντί του συνήθους 10ήμερου των
προσφορών που ακολουθεί τις θερινές εκπτώσεις από την συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων.

Κατά τα άλλα, η εικόνα της αγοράς είναι η εξής: Από τους 13 εμπορικούς συλλόγους της Αττικής, οι 8 δήλωσαν χειρότερο τζίρο από πέρυσι τις δύο πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων, οι 4 στα ίδια επίπεδα και μόνο ένας καλύτερα. Ενδεικτικά από 30 εμπορικές επιχειρήσεις της Αττικής οι 12 κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, οι 2 καλύτερα με άνοδο 5-10% και οι 16 χειρότερα με πτώση 2 – 20%. Για τη συνέχεια των εκπτώσεων οι 10 εμπορικοί σύλλογοι προβλέπουν χειρότερη πορεία και οι 3 ότι θα κινηθούν καλύτερα ή έστω στα ίδια επίπεδα. Στο ίδιο δείγμα, οι 14 είναι απαισιόδοξες για την πορεία των εκπτώσεων, οι 6 αισιόδοξες ότι θα πάνε καλύτερα και οι 10 εκτιμούν ότι οι χειμερινές εκπτώσεις θα ολοκληρωθούν τελικά με τις πωλήσεις τους στα ίδια επίπεδα.

Ούτε η ανοιχτή Κυριακή βοήθησε τους μικρομεσαίους εμπόρους

Πάντα σύμφωνα με την ίδια έρευνα, την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, στις 19/1/20, τα περισσότερα καταστήματα στις περισσότερες αγορές της Αττικής λειτούργησαν. «Συγκεκριμένα 9 εμπορικοί σύλλογοι δήλωσαν πως το 100% ήταν ανοικτά τα εμπορικά, 3 σύλλογοι ότι ήταν το 50% ανοικτά και μόνο ένας ότι ήταν κλειστή όλη η αγορά. Από τα 30 εμπορικά καταστήματα μόνο τα 4 ήταν κλειστά την συγκεκριμένη Κυριακή. Όμως, από τα 26 ανοικτά καταστήματα, μόνο τα 2 κινήθηκαν θετικά, 5 στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και τα 19 αρνητικά. Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν, όταν με υπουργική απόφαση επιτρέπεται πλέον να ανοίγουν 32 Κυριακές το χρόνο τα καταστήματα στα όρια των Δήμων που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και πλησίον των αεροδρομίων, αρχής γενομένης με το εκπτωτικό χωριό και το εμπορικό κέντρο των Σπάτων, προς προβληματισμό των μικρομεσαίων εμπόρων λιανικής στην Αττική».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.