Το 1/3 της ελληνικής ζήτησης σε φυσικό αέριο θα καλύψει ο TAP

Περίπου τα 2/3 των σωληνώσεων (δηλαδή περισσότερα από 515 χλμ. εκ των 765 χλμ.) έχουν τοποθετηθεί μέσα στο έδαφος, στα πλαίσια της κατασκευής του αγωγού TAP στην Ελλάδα και την Αλβανία, σύμφωνα με ενημέρωση της κοινοπραξίας.
«Οι γερανοί χρησιμοποιούνται για να εναποθέσουν τους συγκολλημένους σωλήνες μέσα στην τάφρο. Γενικά, περίπου 1 χλμ. σωλήνα μπαίνει στην τάφρο κάθε φορά», αναφέρεται στο μήνυμα της κοινοπραξίας.
Ο Ulrike Andres, Διευθυντής Εμπορικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του TAP, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Φυσικό Αέριο στη Βιέννη ότι «ο αγωγός και ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», προσθέτοντας ότι 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου που θα μεταφέρονται σε ετήσια βάση μέσω του TAP καλύπτοντας περίπου το 40% της ζήτησης στη Βουλγαρία, το 1/3 της ζήτησης στην Ελλάδα και το 12% της ζήτησης της Ιταλίας.
Ο κος Andres επεσήμανε επίσης ότι ο Διαδριατικός Αγωγός θα επιτρέψει την εισαγωγή καθαρότερης πηγής ενέργειας, ειδικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από τον άνθρακα.
Ο αγωγός
Ο TAP είναι μέρος του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου και οποίο αποτελεί ένα από τα ενεργειακά έργα προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Κοίτασμα Shah Deniz 2 στο Αζερμπαϊτζάν στις χώρες της ΕΕ.
Ο αγωγός θα συνδεθεί με τον TANAP (ο οποίος διατρέχει την Τουρκία), στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίσει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, πριν προσαιγιαλωθεί στην Πούλια της Ιταλίας.
Ο TAP θα έχει μήκος 878 χιλιόμετρα (Ελλάδα 550 χιλιόμετρα, Αλβανία 215 χιλιόμετρα, Αδριατική Θάλασσα 105 χιλιόμετρα και Ιταλία 8 χιλιόμετρα).

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.