Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου
Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 και στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης -αμφότερα θα δοθούν μεθαύριο στη δημοσιότητα- στρέφεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Το σενάριο βάσης του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 3,6% το 2019 με την παράλληλη εφαρμογή θετικών μέτρων ύψους 900 εκατ. ευρώ, χωρίς να θιγούν οι συντάξεις, έπρεπε να περάσει από τις συμπληγάδες του EuroWorking Group (EWG), όπως και συνέβη, για να μπορέσει να εφαρμοστεί.
Το EWG άναψε το πράσινο φως στην Αθήνα για τον προϋπολογισμό του 2019. Θα είναι ο πρώτος μετά τα μνημόνια που δεν θα περιλαμβάνει μέτρα περιοριστικής πολιτικής, έχοντας έτσι τη δυνατότητα μετά τη ρευστότητα που θα διοχετευτεί στην αγορά και τη δυναμική που θα αποκτήσει η ελληνική οικονομία να πιάσει ταχύτητες στην ανάπτυξη, τουλάχιστον 2,5% την επόμενη χρονιά από 2% φέτος.
Εφόσον δε και το μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου ποσού από την 1η Ιανουαρίου του 2020 ακυρωθεί, όπως συνέβη με τις συντάξεις, τότε εδραιώνονται οι προοπτικές για μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Οι αποφάσεις για το αφορολόγητο είναι ακόμη πρώιμες, ενώ η σπουδή κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης να το βάλουν από τώρα στο «κάδρο» με τις προεκλογικές παροχές δεν άρεσε καθόλου στις Βρυξέλλες που έχουν ζητήσει από την Αθήνα να κρατήσει χαμηλούς τόνους.
Εξάλλου, στο σημερινό Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξουν επίσημες αποφάσεις για τη μη περικοπή των συντάξεων. Η σύνοδος είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης με στόχο να υπάρξουν βήματα προόδου εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 13-14 Δεκεμβρίου στη βελγική πρωτεύουσα. Ετσι η τυπική έγκριση για την απόσυρση του μέτρου θα δοθεί στην τελευταία σύνοδο της χρονιάς που θα συγκληθεί στις 3 Δεκεμβρίου.
Υστερα από αυτή την ημερομηνία θα κατατεθεί στη Βουλή και η τροπολογία για τις συντάξεις με την οποία θα καταργείται το προνομοθετημένο μέτρο που προβλέπει τη μείωση της προσωπικής διαφοράς σε περίπου 1 εκατομμύριο παλιούς συνταξιούχους.
Μοναδικός προβληματισμός για την ελληνική πλευρά είναι η μεταπρογραμματική έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήμερα της κατάθεσης του ελληνικού προϋπολογισμού στη Βουλή.
Οι πιθανότητες για κίτρινη κάρτα από τους δανειστές για μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει δραματικά μολονότι προβλέπονται από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Τούτο, σε συνδυασμό με την αναφορά ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του ελληνικού κράτους συνεχίζεται με βραδείς ρυθμούς, ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα για την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Αναλυτικότερα, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στρέφεται:
● Στον προϋπολογισμό του 2019: Πλώρη για πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο χωρίς τα κονδύλια από την περικοπή των συντάξεων (3,2 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη βάση) αλλά με πρόσθετες ανάγκες για παροχές-θετικά μέτρα ύψους 900 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο στη βάση των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης, βάζει ο προϋπολογισμός του 2019 που κατατίθεται μεθαύριο Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή. Ο πρώτος μεταπρογραμματικός προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,5% την επόμενη χρονιά αλλά και μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα συμβάλουν στην τόνωσή του. Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε ανακατανομή των κονδυλίων που είχαν αρχικά αποφασιστεί για κάθε ένα από τα θετικά μέτρα της Θεσσαλονίκης. Ενδεχομένως για κάποιο από τα αντίμετρα να υπάρχει και αλλαγή στον χρόνο της εφαρμογής του.
Οι παροχές του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ ξεκινούσαν από τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2019 (κόστος 263 εκατ. ευρώ), την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών (για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή), τις μειώσεις στον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων (με ρυθμό μείωσης 1% ετησίως από το 2019 έως το 2022) και στον φόρο των μερισμάτων (από 15% σε 10%) και έφταναν μέχρι τα κονδύλια για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
● Στην έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας: «Κίτρινη κάρτα» για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σε μια σειρά μεταπρογραμματικών μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν προχωρήσει πλην όμως προβλέπονται από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας θα βγάζει η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση που θα δοθεί την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στη δημοσιότητα. Ιδιαίτερες αναφορές θα υπάρξουν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, η αποπληρωμή των οποίων συνεχίζεται με βραδείς ρυθμούς, αλλά και για τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις με έμφαση το Ελληνικό. Η έκθεση είναι ιδιαίτερη σημαντική, αφού όπως είναι ήδη γνωστό θα κρίνει την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.