Σε θέση μάχης οι βιομηχανίες για τα ηλεκτρικά λεωφορεία στα ΜΜΜ Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Του Φάνη Ζώη
fzois@naftemporiki.gr 

Στροφή στην ηλεκτροκίνηση δεδομένου ότι η Ευρώπη, μέσω των εθνικών πολιτικών,  ενθαρρύνει τη μετάβαση από τα ντιζελοκίνητα λεωφορεία μαζικών μεταφορών στα οχήματα που χρησιμοποιούν καθαρές μορφές ενέργειας, κάνουν στο σύνολο τους οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουν και τον προερχόμενο από την Κίνα ανταγωνισμό.

Η απαίτηση για μέσα μεταφοράς χωρίς εκπομπές γίνεται εντονότερη, με τις δημογραφικές προβλέψεις να δείχνουν ότι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δισ., από τα οποία το 70% θα ζει σε αστικές περιοχές.  Αναμένοντας παράλληλα τον διπλασιασμό σχεδόν των ετήσιων εκπομπών από τα αστικά μέσα μεταφοράς παγκοσμίως, περίπου στο 1 δισ. τόνους ισοδύναμου CO2 το 2025, οι δημόσιες αρχές προβληματίζονται περισσότερο από ποτέ για την περιβαλλοντική επίπτωση των μεταφορών.

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προτίθεται να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό  για την προμήθεια περισσότερων από 800 οχημάτων για την ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ, μετά την ακύρωση της προηγούμενης διαδικασίας που είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Χρ. Σπίρτζη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται πως περίπου το ένα τρίτο θα αυτόν τον στόλο είναι ηλεκτρικά οχήματα. Η ανάγκη ανανέωσης του στόλου αλλά και η εφαρμογή ενός διαφορετικού μοντέλου συντήρησης είναι επιτακτική για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το ενδιαφέρον της για αυτό τον διαγωνισμό δεν κρύβει η γαλλική Alstom, η οποία με υψηλόβαθμα στελέχη της βρέθηκε στην Αθήνα και συμμετείχε στην «Ηλεκτροκίνηση expo». Η εταιρεία, η οποία ήδη στηρίζει τη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα μεταφοράς, σχεδιάζοντας και παραδίδοντας φιλικές προς το περιβάλλον,  σιδηροδρομικές λύσεις, αποφάσισε να εισαγάγει ένα νέο τύπο οχήματος για να συμπληρώσει την γκάμα των 100% ηλεκτροκίνητων λύσεών της χωρίς εκπομπές: το Aptis.

Το Aptis, όπως αναφέρει ο Σταύρος Βλάχος manager director της Alstom στην Ελλάδα, σχεδιάστηκε για να προσφέρει στις πόλεις μια καθαρή και αποδοτική λύση συστήματος μεταφοράς. Βασισμένο στην εμπειρία της Alstom και της θυγατρικής της, NTL, στα τραμ και στα οχήματα με ελαστικά, στους κινητήρες και τα συστήματα έλξης, το λεωφορείο Aptis ενσωματώνει τα πλεονεκτήματα του τραμ. Αξίζει να αναφερθεί ότι, για πρώτη φορά, η Alstom διαφοροποιείται με ένα μη σιδηροδρομικό προϊόν, το οποίο θα εμπλουτίσει την γκάμα των λύσεων που διαθέτει, σε καθαρά – μέσα αστικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας το 2018 στην Ευρώπη κυκλοφόρησαν 150 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, το 2020 αυτά αναμένεται να φτάσουν τα 3.500, ενώ το 2025 αναμένεται να κυκλοφορούν 7.000 ηλεκτροκινούμενα λεωφορεία. Πάντα με τα ίδια στοιχεία, ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών στο Παρίσι από το 2025 θα είναι σε ποσοστό πάνω από 70% ηλεκτροκίνητος. Αντίστοιχα συνολικά στην Γαλλία χωρίς το RATP (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών στο Παρίσι) το ποσοστό των ηλεκτροκινούμενων λεωφορείων θα κυμανθεί πάνω από 30% το 2025 και πανω από 40% το 2035. Tέλος στα ίδια επίπεδα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί και στην Ευρώπη εκτός Γαλλίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, από τον Ιούνιο του 2017, τα δύο πρωτότυπα Aptis (έκδοση δύο και τριών θυρών) δοκιμάζονται σε διαφορετικές πόλεις στη Γαλλία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Η έκδοση των δύο θυρών έχει δοκιμαστεί:

  • Στη Γαλλία: Παρίσι (γραμμές RATP 21 και 147), Λυόν, Στρασβούργο, Μασσαλία, Λα Ροσέλ, Νάντη, Λε Μαν, Ορλεάνη, Νίκαια, Ταρμπ, Γκρενόμπλ, Τουλόν, Σολέ, Περπινιάν
  • Στην Ευρώπη: Βέλγιο (Κόρτρικ), Γερμανία (Αμβούργο, Βερολίνο, Ντάρμσταντ), Ολλανδία (Ουτρέχτη, Ρότερνταμ, Χρόνινγκεν, Άσεν), Ισπανία (Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βίγο, Βαγιαδολίδ), Ιταλία (Γένοβα, Μπολόνια, Μεράνο, Τορίνο, Φλωρεντία). Στο Κόρτρικ, τον Οκτώβριο του 2017, το Aptis απέσπασε το βραβείο καινοτομίας στα Βραβεία Busworld.

Η έκδοση τριών θυρών βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμής ενός έτους από την Ile – de – France Mobilités, στο δίκτυο Keolis, μεταξύ Βελίζί και Βερσαλλιών (γραμμή 23), από τον Σεπτέμβριο του 2017.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.