ΜΕ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ ΣΩΖΟΝΤΑΙ τα δασικά αυθαίρετα για 40 χρόνια

Τακτοποίηση έως και 40 χρόνια προβλέπει νομοσχέδιο για τα δασικά αυθαίρετα, παρά τις  κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί κατεδαφίσεων όλων των αυθαιρέτων μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου για τις «οικιστικές πυκνώσεις», το οποίο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Ιανουαρίου 2019, δίνει διορία δύο χρόνια στους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων (σε οικιστικές πυκνώσεις) προκειμένου να υπαχθούν στον νόμο και να επιτύχουν αναστολή των κατεδαφίσεων και των διοικητικών κυρώσεων.

Ωστόσο, δεν δίνει τη δυνατότητα μεταβίβασης των ακινήτων δεδομένου ότι η περιοχή δεν αποχαρακτηρίζεται.

– Για 40 χρόνια για όσα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας έχουν αναγερθεί πριν από τις 11 Ιουνίου 1975

– Για 25 χρόνια για όσα έχουν ανεγερθεί μετά την 11η Ιουνίου 1975 και μέχρι την 28η Ιουλίου 2011 που αποτελεί και την «κόκκινη γραμμή» πέραν της οποίας δεν προβλέπεται η νομιμοποίηση κανενός αυθαιρέτου.

Ο χρόνος κατασκευής του αυθαιρέτου αποδεικνύεται με αεροφωτογραφία, ενώ συμπληρωματικά και μόνο εφόσον δεν υπάρχει αεροφωτογραφία για κτίρια προ του ’75 μπορούν να ληφθούν υπόψη έγγραφα του Δημοσίου και κυρίως δασικών υπηρεσιών.

Με παράβολο 250 ευρώ

Με την πληρωμή παράβολου αξίας 250 ευρώ οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής του αυθαιρέτου ηλεκτρονικά στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Στη συνέχεια, και από την στιγμή της υπαγωγής, ο ενδιαφερόμενος έχει προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Αυτά είναι:

-Αίτηση υπαγωγής
-Τεχνικές εκθέσεις δασολόγων και μηχανικών
-Δηλώσεις εντύπου Ε9
-Υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία του ενδιαφερομένου

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή του προστίμου, αυτή μπορεί να γίνει σε 100 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ και περιλαμβάνει τόσο το κτίριο εντός της πύκνωσης όσο και τον αυθαίρετα καταληφθέντα χώρο και τις συνοδεύουσες κατασκευές.

Ο υπολογισμός του προστίμου γίνεται βάσει αλγορίθμου με τον συνυπολογισμό μεταβλητών όπως η αξία του δάσους, το κόστος αναδάσωσης, η έκταση εκχέρσωσης, η τιμή της πλησιέστερης ζώνης, η επιφάνεια του κτιρίου, η παλαιότητά του και το κόστος εργασιών των συνοδευουσών κατασκευών, ενώ σε αυτά προστίθεται ένα σταθερό ποσό 1.000 ευρώ που καλύπτει τη συνολική ευθύνη για τις υποδομές της οικιστικής πύκνωσης.

Ανώτατο όριο καθυστέρησης στην καταβολή του προστίμου ορίζονται οι 5 μήνες. Μετά το πέρας της προθεσμίας το αυθαίρετο εκπίπτει της υπαγωγής και επανέρχονται οι κυρώσεις και ο κίνδυνος της μπουλντόζας.

Και στις περιπτώσεις των δασικών αυθαιρέτων πάντως θα εξακολουθήσει να ισχύει το δικαίωμα της αυτοκατεδάφισης εντός 30 ημερών από τον εντοπισμό τους από τον ελεγκτή με την πληρωμή παραβόλου ύψους 500 ευρώ.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.