Κατάρρευση ναύλων: Οι εφοπλιστές βαδίζουν σε «ναρκοπέδιο»

Προβληματισμός υπάρχει και στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου – Ανησυχίες για την κατάσταση στον Κόλπο

Οι κύκλοι πλέον στη ναυτιλία και πιο συγκεκριμένα στη ναυλαγορά είναι μικροί. Τα πάνω και τα κάτω έρχονται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μην μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση όπως παλαιότερα. Για αυτό  και οι αντιδράσεις είναι ποικίλες.

Η πορεία της ναυλαγοράς για τα δεξαμενόπλοια  VLCC είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όπως έγραφε το ΝΜ, το ξέφρενο ράλι της ναυλαγοράς  των δεξαμενόπλοιων VLCC ήταν πρωτοφανές για τα ναυτιλιακά χρονιά αλλά κράτησε λίγο.

Στις δύο πρώτες εβδομάδες έφθασε τα 300.000 δολάρια την ημέρα για να διορθώσει και να πέσει γύρω στα 70.000 δολάρια αφού τα κινεζικά διυλιστήρια σταμάτησαν να αποθηκεύουν πετρέλαιο. Οι αναλυτές θεωρούν ότι και πάλι είναι πολύ καλή η ναυλαγορά αφού πριν εννέα μόλις μήνες ο ναύλος ήταν 10.000 δολάρια. «Είναι δυόμιση φορές πάνω από τον μέσο όρο για το 2019» επισημαίνουν ναυλομεσίτες.

Προβληματισμός υπάρχει και στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου. Στελέχη εταιρειών επεσήμαναν στο ΝΜ ότι ειδικά στον Κόλπο δεν κουνιέται φύλλο. Υπάρχουν ήδη 50 φορτηγά πλοία που είναι άδεια και περιμένουν φορτία. «Πολλά πλοία λιγότερα φορτία. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Δεν βγαίνουν φορτία στην αγορά» τονίζουν στελέχη και προσθέτουν: «Υπάρχει και τα θέμα με τις κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ. Υπάρχει πλοιοκτήτης  που έχει υπογράψει ναυλοσύμφωνα και μεταφέρει 300 τόνους φορτία από τη Βενεζουέλα αλλά επειδή συνεργάζεται με το αμερικανικό P&I Club  δεν του επιτρέπεται.»

Υπάρχει όμως όσον αφορά τα δεξαμενόπλοια και η αγωνία για την επόμενη ημέρα λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων:  «Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στο μέλλον και αν θα σταματήσουν τα παντός είδους κτυπήματα είτε σε πλοία είτε σε εγκαταστάσεις στον Κόλπο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί επίθεση σε πετρελαϊκούς στόχους επίγειους ή θαλάσσιους” επεσήμανε στο ΝΜ υψηλόβαθμο , διευθυντικό στέλεχος  ναυτιλιακής εταιρείας με στόλο από δεξαμενόπλοια.

Γενικότερος είναι πλέον ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα της παγκόσμιας ναυτιλίας και τι μέλλει γενέσθαι:

«Η Ναυτιλία αλλάζει.  Τα προϊόντα που μεταφέρουμε σήμερα τουλάχιστον στο κομμάτι της ενέργειας  δεν θα είναι ίδια με αυτά που θα μεταφέρουμε σε  δέκα χρόνια.  Γιατί το πετρέλαιο λόγω της κλιματολογικής αλλαγής και του γεγονότος  ότι αναζητούμε  εναλλακτικά καύσιμα φιλικότερα προς το περιβάλλον, έχει ημερομηνία λήξης» έχει επισημάνει στο ΝΜ  ο Γιώργος Σαρόγλου  COO της ΤΕΝ:

«Θα πάμε από τα πετρέλαιο στο LNG και από εκεί σε κάτι άλλο γιατί το LNG είναι ένα «μεταβατικό» καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το 2025-2030 και για τα επόμενα από τότε 20 χρόνια. Μετά ίσως χρειαστεί κάποιο  άλλο είδος καυσίμου. Μπορεί να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα όχι μόνο για το πως παράγουμε και χρησιμοποιούμε την ενέργεια αλλά και για όλους  τους τρόπους της ζωής μας. Και αυτό που πιστεύουν οι αναλυτές είναι ότι οι ίδιοι οι καταναλωτές θα δείξουν τον δρόμο και όχι η βιομηχανία. Οι εφοπλιστές είναι σε  ναρκοπέδιο».

Υπάρχει πρόβλημα στην επιλογή ενός πλοίου και στην απόσβεση της επένδυσης. Με λίγα λόγια «τι πλοίο να διαλέξουμε» σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον:

«Αυτή τη στιγμή μία εταιρεία ναυπηγεί πλοίο το οποίο δεν ξέρει  αν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί για 25 χρόνια, που είναι η  ωφέλιμη ζωή του. Οι κύκλοι στη ναυτιλία,  με τα πάνω και κάτω, είναι πιο σύντομοι και δεν μπορείς να τους διαχειριστείς πλέον εύκολα.  Βγαίνουν συνέχεια καινούργιοι κανονισμοί κυρίως γύρω από το περιβάλλον, οι οποίοι σου  αυξάνουν συνεχώς το κόστος. Το πλοίο το οποίο ναυπηγείς σήμερα σε  σχέση με  τους κανονισμούς που θα ισχύουν μετά από πέντε χρόνια είναι τελείως διαφορετικό πλοίο.  Και όλα αυτά στο τέλος της ημέρας έχουν σχέση με το πόσο εσύ μπορείς να κερδίσεις από αυτό το οποίο κάνεις».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.