Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το νέο αρχιτεκτονικό της σχέδιο, «Blue Print», για το οποίο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ως το 2020, όπως είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Στην ομιλία του στο «4th Athens Law Forum on Taxation» ανέλυσε το όραμα για το νέο «πρόσωπο» της εφορίας. Βασικά σημεία του σχεδίου «Blue Print» είναι καταρχάς η πελατοκεντρική προσέγγιση, δηλ. η ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από απόσταση (email, τηλέφωνο, αλληλογραφία) ώστε οι επισκέψεις στις υπηρεσίες, η φυσική παρουσία δηλαδή, να μειωθεί στο απολύτως αναγκαίο.
Γίνεται προσπάθεια επίσης, για την συστηματοποίηση και εύληπτη παρουσίαση της πληροφορίας, κομμάτι που πάσχει η Αρχή και μολονότι πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην ποιότητα των εγκυκλίων που εκδίδονται, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.
Έμφαση δίνεται και στη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου. Επίσης, αφενός προωθούνται σύγχρονες συνθήκες εργασίας και το σύγχρονο σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, ως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και αφετέρου, ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας με τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό τέτοιο, ώστε η υπηρεσία να μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων μέσω συγχωνεύσεων υπηρεσιών και κεντρικοποίησης λειτουργιών, όπως για παράδειγμα αυτό της είσπραξης, τη στροφή προς τη βασική λειτουργία της αρχής, τον έλεγχο, που εδώ οι προκλήσεις είναι τεράστιες με την αξιοποίηση των πληροφοριών που λαμβάνει από την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη αλλά και εσωτερικά.
Ο κ. Πιτσιλής μίλησε για τον σχεδιασμό που αφορά στην ηλεκτρονικοποίηση και το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, ώστε μετά το βήμα αυτό να μπορέσουν να αφαιρεθούν από τις επιχειρήσεις άλλες υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα οι συγκεντρωτικές καταστάσεις και να διευκολυνθούν άλλες δηλωτικές διαδικασίες αλλά παράλληλα, παρακολουθώντας και τη διακίνηση των αγαθών με διασταυρώσεις και την ανάλυση κινδύνου για τις επιλογές υποθέσεων προς έλεγχο.
Πηγή: enikonomia.gr