Άνοιξε επιτέλους ο δρόμος για γεωτρήσεις στην Ελλάδα – Οι εκτιμήσεις για πιθανά κοιτάσματα

Η σημασία της κατακύρωσης των συμβάσεων έρευνας προς εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στον κόλπο της Κυπαρισσίας και στο Ιόνιο είναι η αρχή της οικονομικής σωτηρίας της Ελλάδας, εάν οι γεωτρήσεις επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις-προβλέψεις. Εταιρείες-κολοσσοί όπως η γαλλική Total, η αμερικανική Exxon-Mobil, η ισπανική Repsol και οι πολύ μικρότερες σε μέγεθος ΕΛΠΕ και Energean θα επενδύσουν δισεκατομμύρια –όχι εκατομμύρια όπως είπε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας– στην έρευνα.
Η κάθε ερευνητική γεώτρηση, ιδιαίτερα στην υπεράκτια Κρήτη, στοιχίζει 140 εκατ. δολάρια. Δεδομένου ότι δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν εντοπιστεί, προς το παρόν, 10 στόχοι που θα ερευνηθούν με δύο γεωτρήσεις ανά στόχο αυτό συνεπάγεται μία αρχική δαπάνη εκ μέρους των εταιρειών Total, Exxon-Mobil και ΕΛΠΕ της τάξης των 2,8 δισ. δολάρια.
Ευελπιστούμε ότι οι στόχοι θα έχουν φυσικό αέριο. Το γιατί θα το αναπτύξω κατωτέρω. Στον κόλπο της Κυπαρισσίας υπάρχει μεγάλο κοίτασμα ή κοιτάσματα φυσικού αερίου, με ποσότητες ίσες η μεγαλύτερες του Λεβιάθαν. Εκεί θα χρειαστούν  γεωτρήσεις. Η κάθε μία θα στοιχίσει 140 εκατ. δολάρια. Άρα η συνολική δαπάνη για την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ισραηλινή Delek θα φθάσει τα 560 εκατ. δολάρια.
Στο Ιόνιο, όπου περιμένουμε ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαφρύ πετρέλαιο, η κοινοπραξία Repsol και ΕΛΠΕ θα χρειαστεί να κάνει τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις που θα στοιχίσουν 100 εκατ. δολάρια η κάθε μια, διότι το θαλάσσιο βάθος είναι πιο μικρό. Από αυτή τη γεώτρηση και την γεώτρηση στον Πατραϊκό θα καλύψουμε ένα μέρος των εισαγωγών αργού πετρελαίου που ανέρχονται σε 121 εκατ. βαρέλια ετησίως και όχι σε 53 εκ. βαρέλια ετησίως, όπως ανακοίνωσε τελευταίως ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθηγητής Γιάννης Μανιάτης.
Ως εκ τούτου, το σύνολο των δαπανών για τις πρώτες έρευνες υδρογονανθράκων θα ανέλθει, τουλάχιστον, στα 3,5 δισ. δολάρια ήτοι οκτώ φορές την επένδυση στο Ελληνικό. Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα επενδύσουν στην έρευνα 140 εκατ. δολάρια είναι εσφαλμένη.
Κάνε το όπως οι Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί
Τί ποσότητες φυσικού αερίου περιμένουμε να βρούμε στο δυτικό τμήμα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου ήτοι στην υπεράκτια Κρήτη και στην λιβυκή ΑΟΖ; Τις ίδιες ή ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ανατολικό τμήμα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, ήτοι στις ΑΟΖ Αιγύπτου, Ισραήλ, Λιβάνου και Κύπρου. Η εκτίμηση στηρίζεται στο γεγονός ότι η γεωλογία είναι ίδια.
Στην ΑΟΖ της Αιγύπτου έγιναν 1900 γεωτρήσεις και ανακαλύφθηκαν 4,8 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Εκτιμάται από την USGS (United States Geological Survey), τη γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ ότι υπάρχουν ακόμα άλλα 4,2 τρισ. κυβικά αερίου. Αυτή την στιγμή υπάρχουν στην αιγυπτιακή ΑΟΖ περίπου 60 πλωτές εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου. Η Αίγυπτος έχει σήμερα την ταχύτερη αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, με έναν πρόεδρο που δεν ασχολείται με την κλιματική αλλαγή.
Στην ΑΟΖ του Ισραήλ έγιναν 460 γεωτρήσεις και βρέθηκαν 1,1 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ αναμένονται, κατά την USGS, άλλα 2,5 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου. Η γεωλογική υπηρεσία του Ισραήλ ανεβάζει τα αναμενόμενα αποθέματα σε 6 τρισ. κυβικά μέτρα και σε 26 δισ. βαρέλια τις αναμενόμενες ποσότητες του αργού πετρελαίου. Στο Ισραήλ υπάρχουν ήδη τρεις πλατφόρμες άντλησης υδρογονανθράκων.
Στην κυπριακή ΑΟΖ έγιναν οκτώ γεωτρήσεις και αναμένονται εντός της επόμενης διετίας άλλες επτά. Βρέθηκαν 0,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και αναμένονται κατά την γεωφυσική εταιρεία SPECTRUM περίπου 2,5 τρισ. κυβικά μέτρα βιογενούς φυσικού αερίου. Κατά την γεωφυσική εταιρεία PGS, μάλιστα, άλλο 1 τρισ. κυβικά μέτρα πυρολιτικό φυσικό αέριο.
Πλούτος υδρογονανθράκων
Άρα στο ανατολικό διαμέρισμα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου βρέθηκαν περίπου 6 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που αντιστοιχούν ενεργειακά σε 36 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου, ήτοι δύο Αλάσκες. Περιμένουμε ακόμα τον εντοπισμό άλλων 14 περίπου τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Στο δυτικό μέρος της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου που γεωλογικά, όπως προανέφερα, είναι όμοιο με το ανατολικό διαμέρισμα, περιλαμβάνει την υπεράκτια Κρήτη και την ΑΟΖ της Λιβύης. Σε αυτή την περιοχή θα πρέπει να έχουμε τα ίδια περίπου αποθέματα υδρογονανθράκων. Με την κατακύρωση των συμβάσεων από την ελληνική Βουλή ξεκινά το πρώτο βήμα για να βρούμε αυτόν τον πλούτο.
Η ανακάλυψη θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Αυτή θα έχει θετικές συνέπειες στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων, στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης μας, στη μείωση της ανεργίας, στο σταμάτημα της μετανάστευσης και στην εκπαίδευση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και στους μισθούς και στις συντάξεις. Τα ποσά που θα μπουν στα ταμεία του κράτους και των περιφερειών –εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις– είναι πολύ μεγάλα. Αυτά τα οφέλη δεν μπορούν να τα προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες επιδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.