H Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σήμερα διαπραγματεύσεις με πέντε εταίρους της Ανατολικής και Μεσημβρινής Αφρικής (ΑΜΑ: Κομόρες, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Σεϋχέλλες και Ζιμπάμπουε), στον Μαυρίκιο, για την εμβάθυνση της υφιστάμενης συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, “δεδομένων των θετικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την υφιστάμενη συμφωνία, τώρα, κατά το όγδοο έτος της εφαρμογής της, οι πέντε χώρες δηλώνουν πρόθυμες να προχωρήσουν πέραν των εμπορευματικών συναλλαγών προς μία πληρέστερη συμφωνία”.
Σημειώνεται ότι “από την έναρξη ισχύος της αρχικής συμφωνίας το 2012, οι εξαγωγές αγαθών από τις πέντε χώρες της ΑΜΑ προς την ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά το ένα τέταρτο, φθάνοντας σχεδόν τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018” και “οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επενδύουν όλο και περισσότερο στην περιοχή”.
“Η νέα συμφωνία θα πρέπει να καλύπτει άλλους σημαντικούς εμπορικούς τομείς και κανόνες που σχετίζονται με το εμπόριο, όπως οι υπηρεσίες, οι επενδύσεις, οι τεχνικοί φραγμοί στο εμπόριο, τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας καθώς και το εμπόριο και η βιώσιμη ανάπτυξη”, αναφέρει η Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι “η ΕΕ είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος και για τις πέντε χώρες της ΑΜΑ” και “πέραν της βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, μια συνολική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών θα μπορούσε θα τονώσει τις οικονομίες των πέντε χωρών της ΑΜΑ, για παράδειγμα μέσω της διαφοροποίησης των εξαγωγών τους προς την ΕΕ”.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συμφωνία θα προωθούσε επιπλέον, “τόσο την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση, για παράδειγμα μέσω της ανάπτυξης περιφερειακών αλυσίδων αξίας, όσο και την ηπειρωτική ολοκλήρωση με την προώθηση της ετοιμότητας των πέντε χωρών της ΑΜΑ να υλοποιήσουν την Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (AfCFTA) στο πλαίσιο της Αφρικανικής Ένωσης. Οι συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) αποτελούν ένα από τα δομικά στοιχεία για το μέλλον της AfCFTA”.
Όπως ανακοινώθηκε, κατόπιν αιτήματος των πέντε χωρών της ΑΜΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να παράσχει χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού συντονισμού των ΣΟΕΣ. Στόχος της είναι να εξασφαλίσει τον κατάλληλο συντονισμό και τεχνική υποστήριξη στις πέντε χώρες της ΑΜΑ ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν αποτελεσματικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο μηχανισμός συντονισμού έχει ήδη συμβάλει, από την πλευρά της ΑΜΑ, στην προετοιμασία της φάσης διερεύνησης των επικείμενων διαπραγματεύσεων.
ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ – Βέλγιο/Βρυξέλλες