Ένα συντριπτικό ποσοστό των σκληρών δίσκων που πωλούνται σε υπηρεσίες όπως το eBay, φαίνεται ότι φέρει τα δεδομένα των προηγούμενων ιδιοκτητών τους, κάτι που προκαλεί εντύπωση, μιας και εδώ έχουμε να κάνουμε με φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα δεδομένα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ευαίσθητα.
Ερευνητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε συνεργασία με εταιρείες έρευνας αγοράς που ασχολούνται με το πεδίο της τεχνολογίας βρήκαν ότι το 59% των μεταχειρισμένων σκληρών δίσκων που κυκλοφορούν στην αγορά συνεχίζει να έχει σε μία μορφή που να μπορεί να ανακτηθεί ένα μεγάλο μέρος από τα προηγούμενα δεδομένα των χρηστών. Οι ερευνητές εξέτασαν 200 μεταχειρισμένους σκληρούς δίσκους, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αγγλία, προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, καθώς στο 26% των περιπτώσεων οι δίσκοι είχαν υποστεί διαμόρφωση, αλλά μπορούσαν να ανακτηθούν με ευκολία, το 17% είχε δεδομένα που είχαν διαγραφεί, αλλά και πάλι θα μπορούσε να τα ανακτήσει κανείς, ενώ ένα ποσοστό 16% είχε βγει προς πώληση με όλα τα δεδομένα αποθηκευμένα κανονικά στο δίσκο, χωρίς να έχει φανεί καμία προσπάθεια του πρώην κατόχου τους να τα διαγράψει. Μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 26% των προς πώληση μεταχειρισμένων σκληρών δίσκων είχαν προετοιμαστεί με κατάλληλο τρόπο για την πώλησή τους, με κατάλληλη και οριστική διαγραφή των δεδομένων που περιείχαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στους μεταχειρισμένους σκληρούς δίσκους με μια σχετικά εύκολη διαδικασία ανάκτησης οι ερευνητές μπορούσαν να βρουν προσωπικά έγγραφα, λίστες με κωδικούς, φορολογικά στοιχεία, λίστες με ονόματα, καθώς και ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα. Το συμπέρασμα της έρευνας αυτής είναι ότι οι ίδιοι οι κάτοχοι των προσωπικών δεδομένων δε δείχνουν να τα φροντίζουν όσο θα έπρεπε.