«Καθαρή» η ΕΑΒ με εκπρόθεσμη τροπολογία

Με εκπρόθεσμη τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών απάλλαξε την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τις όποιες ευθύνες στελεχών της από την επιβολή προστίμων τα οποία μπορεί να έφταναν ακόμη και τα 80 εκατ. ευρώ, αναφορικά με διακίνηση εμπορευμάτων χωρίς τελωνειακά παραστατικά. 
Ολα άρχισαν όταν το 2006 η ΕΑΒ απέκτησε στο πλαίσιο άσκησης των παραγωγικών της δραστηριοτήτων άδεια ιδιωτικής αποθήκης αποταμίευσης, η οποία λειτουργούσε στις εγκαταστάσεις της στο Σχηματάρι. Σε αυτήν αποθήκευε ανταλλακτικά αεροσκαφών τα οποία προμηθευόταν κυρίως από τις ΗΠΑ και τα χρησιμοποιούσε προκειμένου να υλοποιήσει τις διάφορες συμβάσεις της με εγχώριους και ξένους πελάτες. Αρμόδιο για την παρακολούθηση της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης ορίστηκε το Τελωνείο Οινόης. Τον Αύγουστο του 2016 τελωνειακοί υπάλληλοι ήλεγξαν την αποθήκη. Διαπίστωσαν μία σειρά από παραβάσεις σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων που ορίζει η τελωνειακή νομοθεσία. Το Τελωνείο Οινόης ενημέρωσε σχετικά την Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής. Η τελευταία ζήτησε από την ΕΑΒ να συμμορφωθεί με όσα ορίζει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποστέλλοντας παράλληλα έγγραφες οδηγίες, καθώς και να πραγματοποιήσει απογραφή για τη διαπίστωση τυχόν ελλειμμάτων μέσα σε 30 ημέρες.
Επειτα από διαδοχικές παρατάσεις πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 νέος έλεγχος στην αποθήκη από τις τελωνειακές αρχές. Διαπιστώθηκε διαφυγή εμπορευμάτων των οποίων οι δασμοί και οι φόροι ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της Τελωνειακής Περιφέρειας Αττικής που δημοσιεύει σήμερα το Documento με ημερομηνία 19.5.2017, διαπιστώθηκε: «…βάσει των κατατεθέντων αποθεμάτων για τον μήνα Απρίλιο 2017 η διαφυγή περίπου του 85% –σε όρους αξίας δασμολογικών επιβαρύνσεων– των αποταμιευμένων εμπορευμάτων, σε σχέση με τα αποθέματα του προηγούμενου μήνα (Μάρτιος 2017)».
Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια απόφαση, το ύψος των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων για τον Απρίλιο, με βάση τα αποθέματα, ανέρχονταν σε 5 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Μάρτιο το αντίστοιχο ύψος ανερχόταν σε 30,5 εκατ. ευρώ με βάση τα αποθέματα. Με λίγα λόγια προέκυπτε διαφορά 25,5 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ ανέρχεται σε 24%, εύλογα διαπιστώνει κανείς ότι τα εμπορεύματα που διακινήθηκαν χωρίς τελωνειακά παραστατικά ήταν αξίας πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στην απόφασή της η Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής διατηρούσε την επιφύλαξη παραπομπής στις διατάξεις περί λαθρεμπορίας.
«Η διαφορά των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων μεταξύ των δύο καταστάσεων αποθεμάτων τής παραπάνω αποθήκης δεν οφείλεται σε νόμιμη έξοδο εμπορευμάτων κατόπιν υποβολής πιστωτικών τελωνειακών παραστατικών (π.χ. ενεργητική τελειοποίηση, ανάλωση, επανεξαγωγή) αλλά σε έλλειμμα το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μέσω της προβλεπόμενης τελωνειακής διαδικασίας» αναφερόταν στη σχετική απόφαση.
Τελικά η τελωνειακή περιφέρεια προχώρησε σε αναστολή ισχύος της άδειας διαχείρισης ιδιωτικής αποθήκης της ΕΑΒ, ενώ παράλληλα ζήτησε την προσκόμιση συμπληρωματικής εγγύησης ύψους 2,795 εκατ. ευρώ και στοιχεία που να αποδεικνύουν τη νόμιμη έξοδο των εμπορευμάτων από αυτή.
Τροπολογία Τσακαλώτου σε άσχετο νομοσχέδιο
Λίγους μήνες μετά ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή μία εκπρόθεσμη τροπολογία, η οποία έφερε τις υπογραφές του Ευκλείδη Τσακακώτου, της Αικατερίνης Παπανάτσιου και του Γιώργου Χουλιαράκη. Η τροπολογία κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα εκείνο για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου. Με αυτήν η ΕΑΒ ουσιαστικά απαλλάχτηκε από τις όποιες ευθύνες και πρόστιμα για τις τελωνειακές παραβάσεις, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να έφταναν ακόμη και τα 80 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα η παράγραφος 2 του άρθρου 55 (ν. 4487) αναφέρει: «Επί καταχωρηθέντων Πρωτοκόλλων Τελωνειακής Παράβασης σε βάρος της ΕΑΒ ΑΕ, τα οποία εκκρεμούν προς έκδοση αιτιολογημένης διοικητικής πράξης μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και αφορούν είτε σε συμπληρωματική βεβαίωση δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων είτε σε επιβολή προστίμων λόγω μη τήρησης των σχετικών διατάξεων περί των ειδικών καθεστώτων τελωνειακής αποταμίευσης ή τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, εκδίδονται απαλλακτικές πράξεις, εφόσον τηρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις. Καταλογιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί επί των ανωτέρω ΠΤΠ.ανακαλούνται ύστερα από σχετική αίτηση της ΕΑΒ, εφόσον τηρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις». Αντί να αναζητηθούν περαιτέρω ευθύνες από όσους ευθύνονται.
Η επιφύλαξη του ορκωτού ελεγκτή
Οταν ο ορκωτός λογιστής συνέτασσε τον ισολογισμό της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για τη χρήση του 2016, που είναι και ο πιο πρόσφατα δημοσιευμένος, πρέπει να έτρεμαν τα χέρια του πάνω στο πληκτρολόγιο. Οι ζημιές μετά φόρων εκτινάχθηκαν στα 21,6 εκατ. ευρώ από 19,5 εκατ. ευρώ το 2015. Ο τζίρος αυξημένος στα 70 εκατ. ευρώ, αλλά η εταιρεία έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 238,355 εκατ. ευρώ από 215,927 εκατ. ευρώ το 2015. Ο συνολικός δανεισμός εμφανίζεται μειωμένος σχεδόν κατά 400.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των υποχρεώσεων ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ! Ο δε ορκωτός φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί το πάρτι που γίνεται στις αποθήκες της ΕΑΒ και γι’ αυτό εκφράζει την επιφύλαξή του για την απαξίωση των αποθεμάτων ύψους 30,39 εκατ. ευρώ. Οι δε αμοιβές των μελών του ΔΣ; Ακλόνητες πάνω από το 1,1 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα της κρίσης.

Σταύρος Κ. Χαρίτος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.