Τι συζήτησαν κυβέρνηση και θεσμοί για τον προϋπολογισμό του 2020 – Δεν τέθηκε θέμα μείωσης του αφορολόγητου

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, προφανώς θα περιληφθούν στον νέο προϋπολογισμό, δήλωσε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, μετά τη ολοκλήρωση των σημερινών επαφών των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2020 συνεχίζονται σε τρία πεδία: Το βασικό σενάριο όπου επιχειρείται ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών επιδόσεων (120 δόσεις, απόδοση ΦΠΑ κλπ.), των εξαγγελιών της ΔΕΘ (που θα συμπεριληφθούν στο ακέραιο) και εφεδρικών μέτρα αύξησης των εσόδων στην περίπτωση δυνητικού δημοσιονομικού κενού. Τα μέτρα αυτά δεν θα αφορούν σε καμία περίπτωση σε αυξήσεις φόρων ή σε μειώσεις δαπανών, αλλά θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως π.χ. η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

«Εάν για παράδειγμα ο ΦΠΑ συνεχίσει τη σημερινή θετική πορεία του, είναι ένα πρόσθετο δεδομένο, το οποίο δεν γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή» ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις (που συμπεριλαμβάνεται στις εξαγγελίες στη ΔΕΘ) θα έχει μικρότερο κόστος, λόγω ευνοϊκών δευτερογενών επιπτώσεων στην ανάπτυξη.

Για το 2019, η συζήτηση θεωρείται ότι είναι σχεδόν «κλεισμένη», με όλες τις πλευρές να συμφωνούν πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ είναι εξασφαλισμένος. Ο εν λόγω αξιωματούχος επισημαίνει επίσης πως ουδείς έθεσε θέμα αφορολόγητου και συντάξεων, οι μειώσεις των οποίων είχαν ακυρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι σημερινές επαφές με τους θεσμούς αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στις εγγυήσεις που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, στην πρωτοβάθμια υγεία (claw back, προϋπολογισμός υγείας), στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά που συμπεριελήφθησαν στο πρόσφατο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, στις άλλες πρωτοβουλίες έως το τέλος του έτους (π.χ. απονομή συντάξεων, «λευκό μητρώο» επιχειρήσεων, μείωση εισφορών), στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, στο ιδιωτικό χρέος και στο σχήμα «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Αύριο, τελευταία ημέρα των επαφών, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα ενεργειακά, στο Δημόσιο, στις αποκρατικοποιήσεις και στην ψηφιακή πολιτική, ενώ θα υπάρξει και ανακεφαλαίωση των τριήμερων συναντήσεων.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα ολοκληρωθούν και οι παράλληλες επαφές με το κλιμάκιο του ΔΝΤ, που συντάσσει την έκθεση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.