Τελικά … “λεφτά υπάρχουν” για το Ελληνικό; Η ανακεφαλαιοποίση της Eurobank το 2014 και η “επεισοδιακή” αποχώρηση του Ομίλου Λάτση

Από όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς, το γεγονός ότι δύο υποψήφιοι ξένοι επενδυτές αποχωρούν από την επένδυση στο Ελληνικό είναι αρνητικό. Διότι φαίνεται πως είτε δεν εμπιστεύονται τον «συμπαίκτη» (βλέπε Lamda Development), είτε θεωρούν πως για κάποιους λόγους θα καθυστερήσει η επένδυση και δεν θα γίνει με τρόπο, ο οποίος να διαφυλάττει τα συμφέροντά τους και να αποφέρει κέρδη. Σε κάθε περίπτωση, το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί από το ενδιαφέρον που θα υπάρξει στον διαγωνισμό για το καζίνο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου.

Πάντως, με αύξηση – μαμούθ στο μετοχικό της κεφάλαιο, που θα φτάσει έως τα 650 εκατ. ευρώ, η Lamda Development ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την επένδυση του Ελληνικού. Η εταιρεία μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν ο εκπρόσωπος του επενδυτικού σχήματος Global Investment, στο οποίο μετείχαν η κινεζική Fosun και κρατικό fund από το Αμπού Ντάμπι, οι οποίοι φαίνεται ότι αποχώρησαν.

Συνεπώς, η Lamda ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει στην κίνηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ούτως ώστε να δείξει ότι υπάρχουν κεφάλαια για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα. Στη συνεδρίαση της διοίκησης της εταιρείας αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 10 Οκτωβρίου, που θα επικυρώσει τη διαδικασία. Επομένως, υπάρχει χρόνος ακόμη για να φανεί αν υπάρχουν τα χρήματα ή όχι…

Η ανακοίνωση της εταιρείας κάνει λόγο για στρατηγικό επενδυτή, ενώ προαναγγέλλει ότι ο βασικός μέτοχος, η Lamda Holding, που ανήκει στην οικογένεια Λάτση και διαθέτει το 53,8% της εταιρείας, θα ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν και θα καλύψει μετοχές που ενδεχομένως θα μείνουν αδιάθετες.

Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα μετέχει η VOXCOVE, που αντιπροσωπεύει το 12,83% και αποτελεί σύμπραξη της Olympia Group του επιχειρηματία Π. Γερμανού, με τη VNK Capital συμφερόντων του Βασίλη Κάτσου. Άρα, παραμένει το ερώτημα: πώς θα βρεθούν 8 δισ., τα οποία είναι απαραίτητα (βάσει της ανανεωμένης σύμβασης που υπεγράφη το 2016) μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Και η αναζήτηση των χρημάτων είναι πέρα από το δάνειο που θα ελάμβανε η εταιρεία, ούτως ώστε να προχωρήσει το έργο. Είναι γεγονός ότι η επερχόμενη δανειοδότηση σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, όπως επίσης ότι διά αυτού του τρόπου οι μεγάλες επιχειρήσεις πραγματοποιούν επενδύσεις. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το περιουσιακό status του επιχειρηματία είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ελλάδα.

Λίστα Forbes

Ειδικότερα, ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας είναι πλέον ο Σπύρος Λάτσης, καθώς, σύμφωνα με τη γνωστή λίστα του Forbes, είναι στη θέση 838 σε διεθνές επίπεδο με περιουσία 2,7 δισ. δολάρια. Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας μετά τον θάνατο του πατέρα του, Γιάννη Λάτση, το 2003. Η οικογένεια ασχολείται ακόμη με τα ναυτιλιακά, μέσω της Latsco Shipping, αλλά έχει επενδύσει και στον τραπεζικό τομέα, σε ακίνητα και πετρέλαια, καθώς διαθέτουν ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια, στη Lamda Development και στην EFG International, σημειώνει το Forbes. Όποια άποψη κι αν έχει κανείς, το γεγονός ότι ένας από τους 838 πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο χρειάζεται δάνειο για να ολοκληρώσει μια επένδυση δημιουργεί αίσθηση κι ας είναι αυτή η διεθνής πρακτική.

Οι ανακεφαλαιοποιήσεις

Παράλληλα, παρουσιάζουν ενδιαφέρον και τα γεγονότα της ανακεφαλαιοποίησης του 2014. Όπως είναι γνωστό, η Eurobank μαζί με την Εθνική, την Πειραιώς και την Alpha bank επιλέχθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος ως συστημικές τράπεζες, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κυρίως με δημόσιο χρήμα. Η διοίκηση της Eurobank δήλωσε αδυναμία συγκέντρωσης οποιασδήποτε ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της και έτσι το ΤΧΣ διέθεσε 5,85 δισ. για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, η οποία πλέον ανήκει στο ΤΧΣ σε ποσοστό περίπου 94 %.

Η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank έγινε χρησιμοποιώντας αποκλειστικά δημόσιο χρήμα και επιπλέον της παραχωρήθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν γραπτές αναφορές της αντιπολίτευσης πως ο βασικός μέτοχός της (Λάτσης) την εγκατέλειψε χωρίς να πληρώσει, ως όφειλε, 2,5 δισ. για τις ζημιές της ή να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίησή της. (Η παράγρ. δ του άρθρου 63Β του νόμου 3601/2007 αναφερόταν στην ανάγκη να επωμιστούν τις τυχόν απώλειες από την εξυγίανση του πιστωτικού ιδρύματος οι μέτοχοι, οι μη ενέγγυοι πιστωτές κ.λπ.)

Τότε, η οικογένεια Λάτση υποστήριζε σε ανακοίνωσή της ότι απώλεσε το σύνολο της επένδυσής της στην Eurobank, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τονιζόταν ότι η ανατροπή της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank οδήγησε στην απώλεια συνεργειών αξίας 3 δισ. ευρώ, και προσετίθετο: «Ο όμιλος Λάτση έχει επενδύσει συνολικά πλέον των 2,5 δισ. ευρώ σε μετρητά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 20 χρόνια. Εξαιτίας της συμμετοχής της Eurobank στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI), υπέστη συνολικές ζημίες 6 δισ. ευρώ. Κατόπιν αυτού, η οικογένεια Λάτση απώλεσε ουσιαστικά το σύνολο της επένδυσής της των 2,5 δισ. ευρώ στην Eurobank”. Ωστόσο, η αναφορά του νομοθετικού πλαισίου ήταν συγκεκριμένη και γεγονός είναι πως η Eurobank είχε ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος θα ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα από την 4η Οκτωβρίου, οπότε και θα υπάρχει μια πρώτη γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο έργο στο Ελληνικό.

Πηγή: avgi.gr – Γιάννης Αγουρίδης

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.