Νέο εγχείρημα πώλησης της ΕΛΒΟ

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες και δύο άγονους διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια, δρομολογείται εκ νέου η πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε το εγχείρημα που χρονικά τοποθετείται τον προσεχή Σεπτέμβριο, κάνονας μάλιστα λόγο για διαδικασία που προχωρά με ταχείς ρυθμούς και η οποία αυτή τη φορά θα έχει επιτυχή κατάληξη.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ, ως θυγατρική τις αυστριακής Steyr και το 1987 μετονομάστηκε σε ΕΛΒΟ, τελεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2014, αφού οι προσπάθειες να καταστεί βιώσιμη απέτυχαν. Την περίοδο 2011-2013 έλαβε 81 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ, ενώ το 2014 έλαβε επιχορήγηση 14,5 εκατ. ευρώ για τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης. Παράλληλα, διαθέτει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία κ.α., πλην προστατεύεται από την έκδοση διαταγών πληρωμής από πιστωτές της.

Ουσιαστικά η ΕΛΒΟ βρίσκεται πλέον χωρίς αντικείμενο, εκτελώντας μόνον κάποιες τεχνικές εργασίες για τον ΟΑΣΘ, αλλά και χωρίς το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που απασχολούσε, αφού η πλειονότητα των εργαζομένων έκανε χρήση ειδικών διατάξεων και μετατάχθηκε σε δημόσιες υπηρεσίες. Διαθέτει, ωστόσο, σημαντική ακίνητη περιουσία και άλλα assets που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον νέο ιδιοκτήτη. Οι εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνουν έκταση 270.000 τ.μ. με καλυμμένη επιφάνεια 60.000 τ.μ.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός της ΕΛΒΟ περιελάμβανε την πώληση των παγίων της βιομηχανίας, του εργοστασίου της στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, του εξοπλισμού καθώς και όλων των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, δηλαδή το σήμα “ΕΛΒΟ”, πατέντες, σχέδια, άδειες κλπ.

Ενδιαφέρον

Στις τελευταίες δύο προσπάθειες εξυγίανσης της ΕΛΒΟ, είχε υπάρξει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, όμως για διαφορετικούς λόγους δεν υπήρξε θετική κατάληξη. Το 2017 είχαν υποβάλει προσφορές ο γερμανικός όμιλος Krauss-Maffei Wegmann και ο νοτιοαφρικανικός Paramount Group. Ωστόσο η εκκαθαριστική αρχή είχε διαπιστώσει προβλήματα στους φακέλους τους, ενώ άγονος απέβη και ο δεύτερος διαγωνισμός.

Ακολούθησε νέα προσπάθειες, στην οποία ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από την τσέχικη Excalibur Army, τη γαλλική NEXTER, τη νοτιοαφρικάνικη Paramount, το καταριανό fund Mubadala, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για επενδυτικά σχήματα ελληνικών συμφερόντων. Και αυτός ο διαγωνισμός αναβλήθηκε, κατόπιν αιτήματος των επενδυτών.

Πέραν των ανωτέρω επενδυτών, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρείται πως θα εκδηλώσουν εκ νέου ενδιαφέρον, πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία κάνουν λόγο και για ενδιαφέρον επενδυτών από το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα ονόματα των Elbit Systems και Plasan Sasa.

Η πρώτη, εισηγμένη στο NASDAQ και το χρηματιστήριο του Tελ Αβίβ, είναι μια από τις γνωστές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ, με έσοδα 3,7 δισ. δολάρια το 2018. Αντίστοιχα, η Plasan Sasa αποτελεί μια από τις σημαντικές ισραηλινές βιομηχανίες κατασκευής οχημάτων για τον στρατό και για τα σώματα ασφαλείας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.