Μέχρι και πρωτοσέλιδο έγινε στις εφημερίδες του υποκόσμου η δήθεν «παρέμβαση – σοκ» του Δ.Ν.Τ. που ζητά νέα μέτρα αρκετών δις.
Και ο αμόρφωτος υπόκοσμος που εκμεταλλεύεται τη Δημοκρατία για να εκτελεί συμβόλαια κατά του λαού, δεν ήθελε φυσικά να γράψει την αλήθεια. Ότι η δήθεν νέα έκθεση του ΔΝΤ που ήταν στην ουσία Αναδημοσίευση της περυσινής έκθεσης του ταμείου στην οποία εξέφραζε την διαφωνία του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ταμείο και ευρωπαίοι είχαν διαφορά 1,3 % στο στόχο.
Αυτά τα δήθεν μέτρα λοιπόν που ανακάλυψαν οι ντόπιοι δημοσιογράφοι, είναι ακριβώς η παλιά διάφορα για την οποία υπάρχει δέσμευση από τους ευρωπαίους, ενυπόγραφη εννοείται, ότι η χρηματοδότηση του ESM θα συνεχίσει κανονικά ακόμα κι αν πιαστεί ο στόχος του ΔΝΤ και όχι ο ευρωπαϊκός. Απατεώνες και προπαγανδιστές της κακιάς ώρας.
Διευκρινήσεις έδωσε προς τους δημοσιογράφους το ΔΝΤ, παραπέμποντας σε έκθεση του προηγούμενου καλοκαιριού και τόνισε ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και οι Ευρωπαίοι 3,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα στα χαρτιά να προκύπτει η ανάγκη για μέτρα ύψους 2,4 δις ευρώ.
Το Ταμείο θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.
Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα.