Δείγματα των -εκπεφρασμένων- προθέσεών της επιχείρησε να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην έκδοση των αδειών προς την Eldorado Gold, οι οποίες αφορούν στην εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές και την εγκατάσταση ενός αναβαθμισμένου υποσταθμού ρεύματος στο μεταλλείο στην Ολυμπιάδα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ μίλησε για προώθηση των εξορύξεων και στη Θράκη, ενώ παρουσίασε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις ως «βραχνά για τις επενδύσεις».
Η ανακοίνωση της παραχώρησης των αδειών στην Eldorado Gold έγινε «μετά Βαϊων και κλάδων» από την ίδια την εταιρεία, ενώ είχε προηγηθεί και σχετική απόφαση του ΣτΕ. Οι εν λόγω εξελίξεις χρησιμοποιήθηκαν επικοινωνιακά ως μήνυμα πως η επένδυση θα «τρέξει» παρά τις έντονες και πολύχρονες αντιδράσεις μιας πολύ μεγάλης μερίδας της τοπικής κοινωνίας.
Όμως επί της ουσίας, μπορεί η έκδοση των εν λόγω αδειών να μην αποτελεί το καλύτερο «μήνυμα» εκ μέρους της νέας κυβέρνησης, όμως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση αποφασιστικής σημασίας εξέλιξη. Αντίθετα, όπως επισημαίνουν μιλώντας στο Tvxs.gr κάτοικοι της περιοχής πρόκειται για «άδειες ρουτίνας», οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν δοθεί και νωρίτερα. Απλώς κυβέρνηση και εταιρεία βρήκαν την ευκαιρία για επικοινωνιακό ντεμαράζ.
Σύμφωνα με τους ίδιους τους κατοίκους μάλιστα αφορούν την «προστασία» της επένδυσης και όχι την «ανάπτυξη» της επένδυσης. «Το μόνο που θα επιτρέψουν – και το μόνο που προτίθεται η εταιρεία να κάνει σε αυτή τη φάση – είναι το κουβούκλιο γύρω από τις εγκαταστάσεις για να είναι προστατευμένες από το χειμώνα και κάποια άλλα μικροέργα. Συνολικό κόστος 5 εκατομμύρια δολάρια ή 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Δουλειά ενός εργολάβου για λίγες εβδομάδες» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Σε αντίθεση λοιπόν με όσα προβάλλονται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, η Eldorado Gold έχει πολύ σοβαρότερα ζητήματα να λύσει προκειμένου να βάλει και πάλι στις «ράγες» την εν λόγω επένδυση. Κι είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο θα καταφέρει τελικά κάτι τέτοιο, ανεξάρτητα και από τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εμφανίστηκε πρόθυμος να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τις εταιρείας. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στο Tvxs.gr το μέλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και κάτοικος της περιοχής, Τόλης Παπαγεωργίου: «Το βασικό ζήτημα της El Dorado έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν μπορεί να πάρει άδεια μεταλλουργίας. Κι αυτή την άδεια δεν μπορεί να τη δώσει κανένα ΣτΕ και κανένα υπουργείο».
Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω μελέτη έχει απορριφθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος (επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη) για τεχνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, όπως απερρίφθη και η αίτηση θεραπείας της εταιρείας, και ενώ η προσφυγή της εκκρεμεί ακόμα στο ΣτΕ. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαγεωργίου η έκδοση της σχετική άδειας, «είναι ουσιαστικά αδύνατη καθώς υπερβαίνει κατά πολύ τα διεθνώς επιτρεπόμενα όρια αρσενικού». Βάσει αυτών εκτιμά πως η καναδική εταιρία δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην απαραίτητη μεταλλευτική δραστηριότητα προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη ανάπτυξη της επένδυσης.
Θα μπορούσε όμως με κάποιο τρόπο να ανατραπούν τα δεδομένα; «Μόνο με αλλαγή της σύμβασης» απαντά ο κύριος Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας όμως πως σε «μια τέτοια περίπτωση ξεκινούν όλα από την αρχή. Καταργούνται όλες οι περιβαλλοντικές άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής, ενώ πρέπει να κατατεθεί καινούργιο επενδυτικό σχέδιο».
Αν και κάτι τέτοιο, υπο κανονικές συνθήκες θα σήμαινε την κατάρρευση της επένδυσης της εταιρείας, φαίνεται πως υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί. «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Ανακοίνωσε την αναθεώρηση του νόμου-σύμβαση του 2004, παραχωρώντας επιπλέον εξυπηρετήσεις στην Ελληνικός Χρυσός, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και του περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής και τομεάρχης ενέργειας και περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
«Φαίνεται ότι έτσι σκοπεύει να ξεπεράσει, ή να καλύψει, την απροθυμία και τα ελλείμματα της Ελληνικός Χρυσός στη μεταλλουργία χρυσού, αλλά και να αντιμετωπίσει τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και τις παραβάσεις που έχουν ανακύψει εκ μέρους της εταιρείας […] Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να μάθει, ότι είναι πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας, όπου ισχύουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας και ανταγωνισμού και όπου ακολουθούνται οι προβλεπόμενες αδειοδοτικές διαδικασίες. Επιβεβαίωσε ακόμα μία φορά ότι ανάπτυξη για τη Νέα Δημοκρατία σημαίνει υποχώρηση του δημόσιου συμφέροντος και του περιβάλλοντος, προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων».
Σχετικά με την επέκταση της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα έχει απορριφθεί αίτηση της εταιρείας για περιβαλλοντική αδειοδότηση της δραστηριότητας εκεί. Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, υπογραμμίζει πως πάγιο αίτημα είναι η μη έκδοση άδειας εξόρυξης χρυσού στην περιοχή των Σαπών. «Είναι πάγιο αίτημα όλης της κοινωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ. Τη σταθερή θέση της τοπικής κοινωνίας ενάντια στη λειτουργία χρυσωρυχείων στην περιοχή επισήμανε και ο νέος Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος.
Πάντως υπάρχουν και πολλοί που εκτιμούν πως όλες οι παραπάνω κινήσεις δεν είναι παρά επικοινωνιακά τεχνάσματα. Σύμφωνα με αυτή τη θέση, η εταιρεία φαίνεται να έχει αποδεχτεί πως δεν μπορεί να προχωρήσει η εξόρυξη και απλώς χρησιμοποιεί αυτές τις ανακοινώσεις ώστε να παρουσιάζει την εικόνα ότι η επένδυση μπορεί να προχωρήσει και να βρει πιθανό αγοραστή, όπως η ίδια είχε εξαγοράσει τη European Goldfields μερικά χρόνια νωρίτερα.
«Λίμνη τοξικών αποβλήτων ο Κοκκινόλακκας από την Eldorado»
Την ίδια στιγμή, οι«πληγές» στην περιοχή θα κάνουν καιρό να κλείσουν, ακόμη κι αν η εταιρία αποτελέσει παρελθόν, όπως τονίζουν οι κάτοικοι. «Ο Κοκκινόλακκας είναι εδώ κι αρκετά χρόνια αποθήκη επικίνδυνων αποβλήτων. Η εταιρία παρανομεί διαρκώς, λειτουργεί χωρίς σχετική άδεια από το Γενάρη, ενώ νωρίτερα έπαιρνε μόνο προσωρινές άδειες» τονίζει στο Τvxs.gr το μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού, Κώστας Ευθυμίου και προσθέτει: «Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει παραβιάσει μέχρι σήμερα η Eldorado, όμως στον Κοκκινόλακκα έχει δημιουργήσει κυριολεκτικά λίμνη τοξικών αποβλήτων. Να φανταστείτε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει καταθέσει καν φάκελο αδειοδότησης».
Σημειώνει τέλος πως οι κάτοικοι της περιοχής θα συνεχίσουν τη μάχη κατά της εταιρίας σε νομικό επίπεδο υπενθυμίζοντας πως η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.