Λίγες ημέρες μετά την έκθεση που…δεν ήρθε για την αλλαγή, η Moody’s δημοσίευσε μία ανάλυση στην οποία μεταξύ άλλων εξηγεί ότι διατηρεί «σταθερό»το outlook για την ελληνική οικονομία, αφενός γιατί αυτό ισορροπεί το σχετικά χαμηλό ρίσκο αλλαγών στην δημοσιονομική πολιτική και των μέτριων προοπτικών ανάπτυξης αφετέρου και την ανάγκη για θεσμικές βελτιώσεις στη δημόσια διοίκηση.
Ο οίκος επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην κατηγορία «Β» για τα επόμενα χρόνια αν δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω βελτίωση στην ισχυροποίηση των θεσμών και τις οικονομικές επιδόσεις.
Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές, το σταθερό ιστορικό της επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, καθώς και την ισχυρή στήριξη από τους πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ.
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, όπως λέει όμως, παραμένουν χαμηλές, εκτός εάν επιταχυνθούν σημαντικά οι επενδύσεις.
Για τη λύση τωνκόκκινων δανείων, χαρακτηρίζει υποσχόμενες τις λύσεις που είναι στο τραπέζι ωστόσο επισημαίνει ότι χρειάζεται λεπτομερής εργασία πριν εφαρμοστούν.
Η αξιολόγηση σύμφωνα με την Moody’s θα μπορούσε να αναβαθμιστεί αν η νέα κυβέρνηση συνέχιζε να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τα θεσμικά όργανα και οδήγησαν σε βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα και ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερά τα δημοσιονομικά.
Αυτό θα οδηγούσε σε ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους από ό,τι προβλέπεται σήμερα. Οι πιο γρήγορες από τις αναμενόμενες βελτιώσεις της υγείας του τραπεζικού τομέα θα μπορούσαν επίσης να τροφοδοτήσουν μία θετική αξιολόγηση.
Αντίθετα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί καθοδική πίεση στην αξιολόγηση εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της και κινούνταν αντίστροφα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί και νομοθετηθεί ή εάν επανεμφανίζονταν οι εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές, για οποιοδήποτε άλλον λόγο. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεχή στήριξη της ευρωζώνης προς τη χώρα.