Δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα, που δεν θα έχουν αρνητική επίπτωση στα έσοδα, αλλά αντίθετα θα τονώνουν την οικονομία, θα περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο μέτρων που θα φέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Βουλή, αφού προηγουμένως εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι ουσιώδεις μεταβολές στη φορολογία που θα επέλθουν με τις αλλαγές στην κλίμακα της φορολογίας των εισοδημάτων και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 ταυτόχρονα με τη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν με τους δανειστές, με το που θα έρθουν στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 που θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Σεπτεμβρίου σεβόμενο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το επόμενο έτος, κι αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από την έκβαση των σύνθετων πολιτικά διαπραγματεύσεων για τη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα.
Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών στο Βερολίνο την Πέμπτη.
Σε κάθε περίπτωση, φορολογικά μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος θα λάβουν τη μορφή νομοθετικής διάταξης προκειμένου να είναι έτοιμα προς ψήφιση.
Οπως μεταδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών βασικό στοιχείο είναι οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, η θέσπιση νέας κλίμακας υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για όσα Ι.Χ. αποκτηθούν μετά την 1η Σεπτεμβρίου, η εκ νέου αναβολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, η αύξηση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών για τη διασφάλιση του αφορολογήτου, η μείωση των συναλλαγών με μετρητά για τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και την κατάργηση του ΦΠΑ στην οικοδομή, μέτρο που ούτως ή άλλως δεν αποδίδει εισπρακτικά.Οι αλλαγές
1. Οι αλλαγές όσον αφορά την πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ισχύσουν από την 1η/1/2019 ανεξάρτητα από το αν θα δοθεί ή όχι παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
2. Για όσα αυτοκίνητα θα αποκτηθούν μετά την 1η Σεπτεμβρίου, θα ισχύσουν νέα πρότυπα υπολογισμού των αερίων ρύπων που εκπέμπουν τα Ι.Χ.
3. Αναστολή επιβολής του φόρου υπεραξίας ακινήτων για μία 3ετία.
4. Ακύρωση του ΦΠΑ στην οικοδομή.
5. Αυξάνονται τα όρια των απαιτούμενων συναλλαγών μέσω τραπέζης για τη διασφάλιση της έκπτωσης φόρου και την αποφυγή προστίμου.
6. Θα μειωθεί το όριο των 500 ευρώ που ισχύει σήμερα για πληρωμή επιχειρήσεων με μετρητά.
7. Η έκπτωση φόρου για επισκευή ακινήτων θα δοθεί με το εκκαθαριστικό του 2021.
8. Οι αλλαγές που απαιτούνται για να προχωρήσει το μέτρο της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων θα προχωρήσουν μέσα στη χρονιά.Μειώσεις φόρων σε βάθος τετραετίας
Για δημοσιονομικούς λόγους οι ουσιώδεις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα των εισοδημάτων, το χρονοδιάγραμμα κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, όπως επίσης και του τέλους επιτηδεύματος θα καταμενηθούν σε βάθος τετραετίας και θα ενσωματωθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο επίσης αναθεωρεί το υπουργείο Οικονομικών.
Το μέγα ζητούμενο είναι οι προβλέψεις που θα διατυπωθούν για το ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια καθώς ναι μέν ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικονομία, το ΑΕΠ να μεγενθύνεται σε ποσοστά μεταξύ 3 και 4%, αλλά οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και το διεθνές περιβάλλον δεν επιτρέπουν τέτοια αισιοδοξία. Αντίθετα οι προβλέψεις των ξένων κατεβάζουν για εφέτος τον πήχυ της ανάπτυξης στο 2% ίσως και χαμηλότερα ενώ και για το 2020 είναι «κουμπωμένοι».