Στις αρχές του 2019 αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με τις σημαντικές αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.
Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), καθώς και για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, για τις οποίες προβλέπονται μικρής έκτασης χρονικές παρατάσεις για την υποβολή των προσφορών.
Σε σχέση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, κορυφαία πηγή της ΔΕΗ ανέφερε ότι είναι σκόπιμη η αναβολή της προθεσμίας υποβολής των προσφορών, έως ότου ληφθεί απόφαση ή τουλάχιστον υπάρξει σαφής εικόνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ως προς τις υπηρεσίες παροχής διαθεσιμότητας ισχύος. Αποζημίωση που θεωρείται κρίσιμη για το ενδιαφέρον των επενδυτών και το ύψος του τιμήματος.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι την επόμενη εβδομάδα το θέμα του διαγωνισμού θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, με τη διοίκηση της επιχείρησης να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης μέρος των ζημιών που πιθανώς θα εμφανίσουν οι μονάδες κατά την πρώτη διετία μετά τη μεταβίβαση, αλλά με θέσπιση ορίου ως προς το ύψος του βάρους που θα επωμιστεί η ΔΕΗ, ίσο με το 10% του τιμήματος της πώλησης.
Η ίδια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι:
– Θεωρείται δύσκολο να χωρέσει το ενεργειακό σχεδιασμό η κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στο σταθμό της Φλώρινας. Επ αυτού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε πρόσφατα ότι η μονάδα μπορεί να κατασκευαστεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά οι υπόλοιπες.
– Ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου θα σχεδιαστεί με τη βοήθεια συμβούλου. Η ΔΕΗ δεν θέτει θέμα ελέγχου της πλειοψηφίας στο μετοχικό σχήμα που θα αναλάβει τις μονάδες.
– Η Χαλυβουργική δεν είναι πλέον πελάτης της ΔΕΗ καθώς έχει γίνει άρση της εκπροσώπησης. Το ίδιο θα γίνει τις επόμενες ημέρες για την ΛΑΡΚΟ. Το χρέος της εταιρείας λιπασμάτων Καβάλας κυμαίνεται στα 14 εκατομμύρια ευρώ, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τον διακανονισμό του και η ΔΕΗ έχει κερδίσει δικαστική απόφαση που επιτρέπει την διακοπή ηλεκτροδότησης. Σημειώνεται ότι πηγές της ΔΕΠΑ ανέφεραν για το αντίστοιχο χρέος από κατανάλωση φυσικού αερίου ότι ως το τέλος του χρόνου αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης επί της αγωγής που έχει ασκήσει η ΔΕΠΑ για τη διευθέτηση της οφειλής.
– Τα στοιχεία που σχετίζονται με την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας EDS των Σκοπίων (νομικές αξιολογήσεις, εισηγήσεις, οικονομικά στοιχεία) δόθηκαν προχθές στον οικονομικό εισαγγελέα, στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ίδια πηγή μάλιστα καλωσόρισε την εισαγγελική έρευνα.
Η ΔΕΠΑ για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά των εταιρειών διανομής και εμπορίας φυσικού αερίου στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, αφενός επιτρέπει την ολοκλήρωση, της συναλλαγής, αφετέρου πληροί ένα σημαντικό προαπαιτούμενο για τον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ και τον διαχωρισμό Εμπορίας και Υποδομών.
Αυτό επισημαίνει η ΔΕΠΑ σε ανακοίνωση της, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η συμφωνία που είχε συναφθεί τον Ιούλιο, προβλέπει ότι η ΔΕΠΑ θα εξαγοράσει:
α) το 49% των μετοχών της εταιρείας ΕΠΑ Αττικής, και β) το 49% των μετοχών της εταιρείας ΕΔΑ Αττικής, κυριότητος της εταιρείας «Attiki Gas BV». Με αυτό τον τρόπο, η ΔΕΠΑ θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο επί των εταιριών ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής.
«Η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνης και ενδελεχούς εξέτασης όλων των πτυχών της υπό εξέταση συναλλαγής. Στο πλαίσιο της διαδικασίας δόθηκαν νομικά και εμπορικά, πλήρεις και επαρκείς απαντήσεις επί όλων των αιτιάσεων και προβληματισμών που τέθηκαν από τρίτους» τονίζει η ΔΕΠΑ.