Το 2025 βλέπουν έξοδο από την κρίση οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από την οικονομική κρίση το 2025 κάνουν επτά στους δέκα επιχειρηματίες της μεταποίησης στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο, σύμφωνα με έρευνα γνώμης που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε δείγμα 300 μεταποιητικών επιχειρήσεων, στο διάστημα 6 Νοεμβρίου-21 Δεκεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με την έρευνα, που αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά στο πλαίσιο του επικείμενου συνεδρίου Thessaloniki Summit του ΣΒΒΕ, στις 15 και 16 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, σε ίσο ποσοστό (70%), οι βορειοελλαδικές μεταποιητικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει επηρεαστεί «αρνητικά» ή «πολύ αρνητικά» η γενικότερη λειτουργία τους, οι πωλήσεις τους, η κερδοφορία, η ρευστότητα και η δυνατότητα πρόσβασής τους σε τραπεζική χρηματοδότηση.

«Ποντάρουν» κυρίως σε εξαγωγές, μείωση λειτουργικού κόστους και καινοτομία

Ωστόσο, στο δύσκολο διάστημα της οικονομικής κρίσης, οι επιχειρήσεις του δείγματος δεν έμειναν με «σταυρωμένα τα χέρια» αλλά έσπευσαν να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της δυσχερούς κατάστασης. Κατά σειρά, οι στρατηγικές επιλογές τους ήταν: ανάπτυξη εξαγωγών, μείωση του λειτουργικού κόστους, ανάπτυξη καινοτομίας, βελτίωση της αποδοτικότητας της παραγωγής και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Μάλιστα, οι στρατηγικές αυτές επιλογές ακολουθούνται από περισσότερες από επτά στις 10 μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες πιστεύουν σε ποσοστό επίσης 70% ότι στους επόμενους 12 μήνες θα πρέπει να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους, να συνεχίσουν να μειώνουν το λειτουργικό κόστος και να εντείνουν την ανάπτυξη καινοτομίας και νέων προϊόντων.

Αναμένουν επιδείνωση στις σχέσεις κράτους-επιχειρήσεων

Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις του δείγματος δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για το μέλλον, αφού μία στις δύο (50%) εκτιμά ότι οι προοπτικές για τη βιομηχανία στον μέλλον θα είναι χειρότερες (το αντίστοιχο ποσοστό ειδικά για τη μεταποίηση είναι 35%) και σχεδόν έξι στις δέκα (59%) εκτιμούν ότι θα καταγραφεί επιδείνωση στις σχέσεις κράτους-επιχειρήσεων. Επίσης, το ένα τρίτο των επιχειρήσεων (33%) εκτιμά ότι θα σημειωθεί μείωση ρευστότητας. Πάντως, οκτώ στις δέκα (79%) δηλώνουν πως δεν θα προβούν σε μείωση προσωπικού, πάνω από το 50% προβλέπει αύξηση πωλήσεων και όγκου παραγωγής και τέσσερις στις 10 αναμένουν αύξηση καθαρών κερδών.

Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές υποβοηθούν την ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα και συνολικά στη χώρα, το 55% απαντά «καθόλου» και το 33% «ελάχιστα», γεγονός που πιθανώς εξηγεί γιατί το 95% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι είναι αναγκαία η άσκηση νέας βιομηχανικής πολιτικής (σε ποσοστό 93% οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποστηρίζουν ότι στη χώρα δεν ασκείται σαφής βιομηχανική πολιτική για την υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας).

Οι 300 επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας γνώμης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της μελέτης «Η μεταποίηση της Ελλάδας προς το 2020: κύρια μεγέθη, βιομηχανικές συγκεντρώσεις και αναγκαίες προσαρμογές βιομηχανικής πολιτικής», προέρχονται από τις τέσσερις περιφέρειες του βορειοελλαδικού τόξου: Κεντρική Μακεδονία, δυτική Μακεδονία, ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Ηπειρο. Από αυτές, οι 114 είναι χωροθετημένες εντός ΒΙΠΕ. Το 39% των επιχειρήσεων του συνολικού δείγματος έχει τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ, το 22% ενός έως τριών εκατ. ευρώ, το 13% τριών έως πέντε εκατ. ευρώ, το 4% πέντε έως δέκα και το 22% άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.