Τσακαλώτος: Αν καθυστερήσουμε πάλι, αναβάλλουμε την έξοδο από το μνημόνιο

Μηδενικά περιθώρια για παροχές στη ΔΕΘ και πολλές αβεβαιότητες για την τρίτη αξιολόγηση ήταν το μήνυμα που μετέφερε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που θα αναβάλουν την ολοκλήρωση του προγράμματος .
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός οικονομικών χθες το μεσημέρι δεν ικανοποίησε τους συνομιλητές του. Ενημέρωσε ότι δημοσιονομικά δεν υπάρχει πρόβλημα, παρά την κόπωση των εσόδων που είχαμε τον Ιούλιο. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι τα περιθώρια και οι δεσμεύσεις του προγράμματος δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για εξαγγελίες, αφού μετά το επεισόδιο του περασμένου Δεκεμβρίου -με τα επιδόματα των συνταξιούχων- ακόμη και η μετακίνηση ενός ευρώ χρειάζεται την έγκριση των δανειστών .
Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση, ενημέρωσε ότι η ολοκλήρωσή της μπορεί να γίνει μέχρι και το τέλος του χρόνου, αν δεν υπάρξει καθυστέρηση από τα υπουργεία που χειρίζονται «ευαίσθητα» θέματα του προγράμματος, όπως το ασφαλιστικό τα κοινωνικά επιδόματα και τις αλλαγές στο δημόσιο .
Παραδέχθηκε πως το ΔΝΤ ζητεί – όπως πάντα – περισσότερα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα και επισήμανε ως σημεία ενδιαφέροντος του Ταμείου τις αλλαγές στο δημόσιο και την αναστοχοθέτηση των κοινωνικών επιδομάτων . Τόνισε, ακόμη, ότι το ΔΝΤ -σε αντίθεση με την ΕΚΤ- επιμένει σε πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών . Μίλησε, επίσης, και για το ενδεχόμενο πρόωρης εφαρμογής του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου (που έχει προγραμματιστεί για το 2020) από το 2019, αν γίνει αποδεκτή από τους δανειστές η θέση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 .
Δεν έκρυψε, επίσης, την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών της 24ς Σεπτεμβρίου, αλλά και γενικότερα για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τόνισε ότι η Ολλανδία δεν έχει ακόμη νέα κυβέρνηση και η Γερμανία θα περάσει κάποιο διάστημα πριν δημιουργηθεί νέο κυβερνητικό σχήμα, γεγονός που θα καθυστερήσει και τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος .
Ωστόσο, εμφανίστηκε μάλλον πιο αισιόδοξος σχετικά με τη συνέχιση της πορείας της Ελλάδας προς τις αγορές, μετά το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 24 Ιουλίου . Μετά και την αναβάθμιση της Fitch, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί και μια έξοδος μπορεί να γίνει μέσα στο φθινόπωρο, ώστε να υπάρχει ο χρόνος για να γίνει και μια τρίτη (έξοδος), είτε στο τέλος του χρόνου, είτε στις αρχές του 2018- πριν η Ελλάδα μπει σε πορεία εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα.
Τόνισε, πάντως, ότι η έξοδος από το πρόγραμμα και η επόμενη μέρα θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων . Θα καθοριστεί, δηλαδή, εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εκ μέρους της Ελλάδας και από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Γερμανίας για το σύνολο της Ευρωζώνης, αλλά και από τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο είναι αμφίβολο ότι θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν έχει σαφείς διαβεβαιώσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους .

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.