Η εικοσαετία που άλλαξε ριζικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Συνταξιούχοι και οι δύο σήμερα, θυμούνταν στιγμές που έζησαν ως στελέχη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ακριβώς δύο δεκαετίες πριν, τον Αύγουστο του 1999, μια εποχή που σημάδεψε το τραπεζικό σύστημα, καθώς αποτέλεσε ορόσημο και απαρχή για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τραπεζικό τομέα που οδήγησε στη δημιουργία των 4 συστημικών τραπεζών.

Ηταν Αύγουστος του 1999, στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο πρόεδρος της Alpha Tράπεζας Πίστεως (σημερινής Alpha Bank) Γιάννης Κωστόπουλος τόνιζε τις διαδικασίες συγχώνευσης της Alpha Τράπεζας Πίστεως με την Ιονική Τράπεζα, που είχε αποκτήσει από τον όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας.

Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Γιάννης Κωστόπουλος ήταν ότι ο όμιλος της Alpha Τράπεζας Πίστεως, δεύτερος σε μέγεθος στη χώρα με την κίνηση αυτή, βρισκόταν στη φάση ουσιαστικής αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων από την εξαγορά της Ιονικής, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονταν στον τραπεζικό χώρο. Κάτι που έγινε πράξη μία 12ετία σχεδόν μετά, όταν η Alpha Bank προχώρησε και στην εξαγορά της ίδιας της Εμπορικής Τράπεζας, από τον γαλλικό όμιλο της Crédit Agricole που είχε έρθει εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα.

Τον Αύγουστο του 1999, προσθέτει στη συζήτηση ο άλλος συνταξιούχος, καθώς απολάμβαναν το καφεδάκι τους, συνέβη ένα ακόμη καθοριστικό γεγονός για την πορεία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε την αίτηση που είχε υποβάλει ο όμιλος Λάτση μέσω της Consolidated Eurofinance Holdings, μητρικής του ομίλου Eurobank, για την εξαγορά του 50,1% των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας. Ετσι η Τράπεζα Εργασία περνούσε στη Eurobank που κατακτούσε την τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών εμπορικών τραπεζών, όσον αφορά το μερίδιο αγοράς ως προς το ενεργητικό. Στην πρώτη θέση και με σημαντική διαφορά βρισκόταν η Εθνική Τράπεζα που είχε μερίδιο αγοράς 35,5%. Ακολουθούσε ο όμιλος της Alpha Τράπεζας Πίστεως με 17,9% και τρίτος ήταν ο όμιλος της Eurobank με μερίδιο 10,1%. Στην τέταρτη θέση βρισκόταν η Εμπορική Τράπεζα με μερίδιο αγοράς 9,7% και στην πέμπτη θέση ο όμιλος Τραπεζών της Πειραιώς με 5,5% (Τρ. Μακεδονίας-Θράκης, Τράπεζα Χίου, Πειραιώς Prime Bank).

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, μικρές και μεγάλες, στα τελευταία περίπου 20 χρόνια ξεπέρασαν τις 30, θυμούνται οι δύο συνταξιούχοι τραπεζικοί και αρχίζουν να αναφέρουν και άλλα ονόματα που σβήστηκαν από τον τραπεζικό χάρτη.

/www.kathimerini.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.