Πολιτικοί και οικονομικοί κερδοσκόποι έστησαν το κραχ

Tης Αμαλίας Κάτζου
amaliakatzou@gmail.com

Τα αδύναμα σημεία, οι φόβοι μιας ανακεφαλαιοποίησης, το ενδεχόμενο μιας Bad Bank και οι ανάγκες για «συμμάζεμα» στα κόκκινα δάνεια

 

Το «σφυροκόπημα» των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα αλλά και ανησυχίες. Κι αυτό διότι για μια ακόμη φορά οι τράπεζες φαίνεται να βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κερδοσκοπικού και πολιτικού παιχνιδιού. Το στοιχείο που γεννά δεύτερες σκέψεις είναι το timing του ξεπουλήματος των τραπεζικών τίτλων, δεδομένου ότι δεν έχει προκύψει αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα stress tests τον περασμένο Μάιο και διατηρούν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Παράλληλα, έχουν υπερβεί τον στόχο για μείωση των κόκκινων δανείων για το α΄ εξάμηνο του 2018, ενώ καταγράφεται αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση.

Δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν μηδενίσει τη χρήση του ELA, ενώ οι άλλες δύο θα απεξαρτηθούν από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας μέχρι το τέλος του έτους. Εύλογη είναι επομένως η απορία γιατί επανήλθαν οι ανησυχίες για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.