Εταιρικό έγκλημα: Οι πέντε μεγαλύτερες οικονομικές απάτες όλων των εποχών

Όταν πρόκειται για χοντρό χρήμα, υπάρχουν πολλά περιθώρια για αποτυχίες, συγκαλύψεις και οτιδήποτε άλλο. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι ξένος στα σκάνδαλα, με πολλούς τυχοδιώκτες που είναι έτοιμοι να κερδίσουν εις βάρος άλλων ανθρώπων. Διαχειριστές χρημάτων, διευθυντές, δικηγόροι … μερικοί είναι νεκροί ή στη φυλακή, ενώ άλλοι τα πάνε… πολύ καλά, αφότου ηγήθηκαν οικονομικών εγκλημάτων που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα όλων των εποχών, όπως τα παρουσιάζει το RT.

Charles Ponzi

Το όνομα Ponzi έγινε γενικό «εμπορικό σήμα» για τον συγκεκριμένο τύπο απάτης που περιέχει ώθηση των νεότερων επενδυτών να πληρώνουν κέρδη σε υπάρχοντες υποστηρικτές.
Ο Charles Ponzi, ένας Ιταλός μετανάστης που ζητούσε από τους ανθρώπους να επενδύσουν στην επιχείρησή του, υποσχόμενος 50% κέρδος σε 45 ημέρες ήδη από το 1919, έγινε ο πατέρας ενός κλασσικού πυραμιδικού σχεδίου. Ο Ponzi αγόρασε διεθνή ταχυδρομικά κουπόνια σε χαμηλή τιμή στο εξωτερικό και στη συνέχεια τα πώλησε για κέρδος στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές, οι οποίοι «μέθυσαν» από τον Ponzi, επανεπένδυσαν τις αποδόσεις τους λίγο μετά την παραλαβή τους.

Το σχέδιο του Ponzi άρχισε να ξετυλίγεται τον Αύγουστο του 1920, όταν η Boston Post ξεκίνησε έρευνα για τις αποδόσεις του. Η διερεύνηση ξεκίνησε μια φυγή από την εταιρεία του Ponzi με επενδυτές που προσπαθούσαν να αποσύρουν τα μετρητά από την επιχείρηση.

Ο Πόνζι συνελήφθη τον Αύγουστο του 1920. Κατηγορήθηκε με 86 κατηγορίες απάτης. Χρωστώντας εκατομμύρια δολάρια, παραδέχτηκε την ενοχή του για την απάτη και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης. Το 1949, ο καλλιτέχνης της απάτης πέθανε άφραγκος στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Enron

Η ενεργειακή εταιρεία Enron, που εδρεύει στο Τέξας, έγινε ένα κλασικό παράδειγμα μιας ιλιγγιώδους πτώσης μετά από… διαστημική επιτυχία. Η φίρμα κατατάχθηκε από το περιοδικό Fortune ως η πιο καινοτόμος στην εταιρική Αμερική για έξι συνεχόμενα χρόνια στη δεκαετία του 1990. Εντούτοις, μέχρι τον Νοέμβριο του 2001, η μετοχή της εταιρείας έπεσε κάτω από το $ 1, σύντομα μετά την αποκάλυψη ότι ο CEO της, Kenneth Lay πιάστηκε να κρύβει χρέος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Enron.

Την επόμενη χρονιά, η Enron υπέβαλε αίτηση για πτώχευση, καθιστώντας τη τη μεγαλύτερη εταιρεία που έκανε ποτέ κάτι τέτοιο εκείνη την εποχή. Ο Lay βρέθηκε ένοχος το 2006 για έξι κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας και τέσσερις κατηγορίες για τραπεζική απάτη. Πέθανε από καρδιακή προσβολή το ίδιο έτος ενώ περίμενε την ποινή του.

WorldCom

Μόλις ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο της Enron, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αμερικής, WorldCom, ακολούθησε το παράδειγμά της. Η εταιρεία αναπτυσσόταν γρήγορα, αλλά αποδείχθηκε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της WorldCom, Bernard Ebbers και άλλοι κορυφαίοι διευθυντές χρησιμοποιούσαν λογιστικές απάτες για να ξεγελάσουν τους επενδυτές.

Το μαγείρεμα των βιβλίων αύξησε τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας κατά περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια, με 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε δόλιους λογαριασμούς. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος φυλακίστηκε για 25 χρόνια. Ο Ebbers άρχισε να εκτίει την ποινή του το 2006 ως ο φυλακισμένος # 56022-0584 στο Federal Correctional Institution, Oakdale στη Λουιζιάνα.

Bernard Madoff

Ο πρώην μη εκτελεστικός πρόεδρος της χρηματιστηριακής NASDAQ έγινε ο αναγνωρισμένος χρήστης εκμετάλλευσης της μεγαλύτερης απάτης Ponzi. Ο Bernard «Bernie» Madoff εξαπάτησε τους επενδυτές με εκτιμώμενα 64,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της καταβολής υψηλών μηνιαίων αποδόσεων σε πελάτες με νέες επενδύσεις στην επιχείρησή του χρησιμοποιώντας τα χρήματα άλλων πελατών που δεν είχαν ιδέα για τις κινήσει αυτές.

Ο Μαντόφ καταδικάστηκε σε 150 χρόνια, το μέγιστο επιτρεπόμενο και είναι φυλακισμένος στο Federal Correctional Complex, Butner στη Βόρεια Καρολίνα.

Lehman Brothers

Η συντριβή της 150 ετών επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers έγινε το σύμβολο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η Lehman συμμετείχε έντονα σε τίτλους που εξασφαλίστηκαν με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και έγινε το μεγαλύτερο θύμα της περιβόητης κρίσης στεγαστικών δανείων.

Το 2008, η τράπεζα κατέθεσε πτώχευση, αναφέροντας περιουσιακά στοιχεία ύψους 639 δισ. δολαρίων και χρέη ύψους 619 δισ. δολαρίων. Η αποτυχία της τράπεζας είχε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την οικονομική κρίση που την έπληξε δέκα χρόνια πριν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.