Παραδοχή από τον οίκο Moody’s: ”Τα μνημόνια κατέστρεψαν την Ελλάδα”

Καθυστερημένη ομολογία από Moody’s για τη συνταγή-δηλητήριο σε εργασία, συντάξεις, φορολογία και «brain drain»

Τις καταστροφικές συνέπειες της λανθασμένης συνταγής των Μνημονίων παραδέχεται (κατόπιν εορτής) η Moody’s σε χθεσινή έκθεσή της για την Ελλάδα, στην οποία όμως ταυτοχρόνως ζητεί να τηρηθούν οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση! Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι, σε αντίθετη περίπτωση, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κατρακυλήσει ξανά η χώρα μας, βιώνοντας το μαρτύριο του Σισύφου!

Οπως αναφέρει, υπάρχουν δύο εσωτερικά ρίσκα στην προσπάθεια να αποφευχθεί το μαρτύριο αυτό: Η τήρηση των δεσμεύσεων προς τους πιστωτές και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2019, που «θα αυξήσει την αβεβαιότητα για το αν η χώρα θα ενεργοποιήσει τις απαραίτητες πολιτικές για να εξασφαλίσει ότι το χρέος παραμένει βιώσιμο».

Η Moody’s ομολογεί ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια βαριάς λιτότητας και αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας έπληξαν την ελληνική οικονομία: «Πραγματικά, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά το 1/4 του επιπέδου του 2008, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε πάνω από 25% και τα έσοδα μειώθηκαν κατά σχεδόν 1/3. Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία παραμένει πολύ πιο πίσω από τους Ευρωπαίους ομολόγους της». Ακόμα, παρατηρεί ότι η συνεχής μετανάστευση ατόμων υψηλού μορφωτικού επιπέδου έχει αλλάξει σημαντικά τη δομή της ελληνικής οικονομίας.

Φτώχεια

Ο οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει ακόμα ότι οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40%, η επιθετική φορολογία οδήγησε σε άνοδο της εισοδηματικής φτώχειας, η ανεργία (στο 20,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018) είναι περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα, περίπου το 1/3 των οικογενειών έχει τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος και τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των απασχολουμένων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Οσον αφορά τη μεταμνημονιακή περίοδο, η Moody’s εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάκαμψη και την αύξηση της κατανάλωσης. Θεωρεί ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρήσει τον ρυθμό της τα επόμενα χρόνια, αλλά παρατηρεί ότι, ενώ η ανάπτυξη ήταν ξεκάθαρη τα πέντε τελευταία τρίμηνα, δεν ισχύει το ίδιο για την προέλευσή της: «Οι εξαγωγές μπορεί να μένουν σε θετικό έδαφος, αλλά η κατανάλωση και οι επενδύσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.