Πώς 900.000 εργαζόμενοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στο μισθό τους

Περίπου 900.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, και κυρίως οι χαμηλόμισθοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, υπολογίζεται ότι θα δουν το επόμενο διάστημα αυξήσεις στους μισθούς τους.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν ενεργές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και τυπικά από την 21η Αυγούστου οι συμβάσεις αυτές μπορούν να επεκταθούν καλύπτοντας το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου.

Με άλλα λόγια, σημειώνει σε ρεπορτάζ η Αυγή, μέχρι το τέλος του 2018 ή τις αρχές του 2019, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους (3.755.427 άτομα είναι σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. το σύνολο των εργαζομένων) θα έχει αύξηση στις απολαβές του.

Καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διεργασίες στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ήδη αρκετά προχωρημένες.

Μάλιστα το υπουργείο θα παρακάμψει τη σχετική διαδικασία, που προβλέπει έναρξη των σχετικών συζητήσεων τον Μάρτιο, προκειμένου η αύξηση στον κατώτατο μισθό να είναι πραγματικότητα στο τέλος Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο του 2019.

«Η δική μας δέσμευση και πρόθεση είναι να προχωρήσουμε με τη νομοθετική διαδικασία, όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και την κατάθεση των σχετικών εκθέσεων από τους επιστημονικούς φορείς και τελικά την απόφαση του υπουργού Εργασίας εγκεκριμένη από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να υπάρχει αυτή η αναγκαία, κατά την άποψή μας, αύξηση του κατώτατου μισθού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προσθέτοντας δηκτικά:

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι παροχολογία, είναι επαίσχυντο ακόμα και ως σχόλιο αυτό, είναι αναγκαία συνθήκη προκειμένου να αρχίσει να βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και είναι κορυφαία δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και στη μισθωτή εργασία».

Ποιους αφορά η αύξηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, περίπου 614.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με μεικτό μισθό έως 600 ευρώ.

Οι 413.000 εξ αυτών, μάλιστα, έχουν συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, δηλαδή αμείβονται με μισθό κάτω από τον κατώτατο, ενώ περίπου 200.000 έχουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και μισθό μεταξύ 501-600 ευρώ, δηλαδή στο ύψος ακριβώς του κατώτατου (586 ευρώ μεικτά).

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι νέοι κάτω των 25 ετών, οι οποίοι λαμβάνουν τον «υποκατώτατο» μισθό, ο οποίος αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου μισθού τον οποίο λαμβάνουν οι εργαζόμενοι άνω των 25 ετών.

Με άλλα λόγια, στην εξίσωση της αύξησης του κατώτατου μισθού μπαίνουν και οι νέοι που σήμερα αμείβονται με τον «υποκατώτατο μισθό».

Ένα θέμα που μελετά το υπουργείο Εργασίας είναι η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2012, όταν από τα 751 ευρώ έπεσε στα 586 ευρώ (511 για τους νέους) με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Φεβρουάριος 2012).

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας θα ακολουθήσει το μοντέλο της Πορτογαλίας, δηλαδή θα προχωρήσει σε σταδιακές αυξήσεις προκειμένου να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Οι αυξήσεις μέσω κλαδικών συμβάσεων

Την ίδια στιγμή άλλοι περίπου 300.000 εργαζόμενοι αναμένουν την επέκταση των 27 (σύμφωνα με πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία της Εργάνης) κλαδικών συμβάσεων ώστε να αυξηθούν οι μισθοί τους.

Και αυτό καθώς από τις 21 Αυγούστου έχουν τεθεί σε ισχύ τόσο η επαναφορά της επεκτασιμότητας όσο και η αρχή της υπερίσχυσης της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Διατάξεις που συμφώνησε η κυβέρνηση να επανέλθουν με τη λήξη του τρίτου προγράμματος και τους πέτυχε στο κλείσιμο της δεύτερης -και πιο επώδυνης- αξιολόγησης.

Οι πρώτοι κλάδοι που προβλέπεται ότι θα ωφεληθούν από την επεκτασιμότητα με αυξήσεις μισθών θα είναι αυτοί που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Δηλαδή τα ξενοδοχεία, τα γραφεία ταξιδιών και τουρισμού, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εν ενεργεία συμβάσεις εργασίας.

Οι (ενεργές) συμβάσεις εργασίας ισχύουν μόνο για όσους εργαζόμενους προέρχονται από επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στον συνδικαλιστικό τους φορέα.

Ωστόσο από τις 21 Αυγούστου οι συμβάσεις αυτές θα μπορούν να επεκτείνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου.

Τα πραγματικά οφέλη για τους εργαζόμενους από την επαναφορά των αρχών των συλλογικών συμβάσεων εργασίας περιέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εάν υπογραφεί μια κλαδική σύμβαση και η εργοδοτική οργάνωση είναι όντως η αντιπροσωπευτική του κλάδου (απασχολεί δηλαδή πάνω από 50% των εργαζομένων), τότε έρχεται αμέσως στο υπουργείο Εργασίας και καθίσταται υποχρεωτική (σ.σ.: η σύμβαση) για όλο τον κλάδο».

Ο υφυπουργός, δίνοντας ένα απτό παράδειγμα του τι σημαίνει η λεγόμενη «αρχή της επεκτασιμότητας» των ΣΣΕ, σημείωσε:

«Αν ένας ξενοδοχειακός όμιλος έχει υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση με εισαγωγικό μισθό της τάξης των 600 ευρώ, την ώρα που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και ο εργοδοτικός φορέας του κλάδου έχουν υπογράψει κλαδική σύμβαση με εισαγωγικό μισθό πάνω από 900 ευρώ, υποχρεώνεται (σ.σ.: ο όμιλος) να προχωρήσει σε προσαρμογή και ο εργοδότης θα πρέπει να δώσει 300 ευρώ αύξηση στις μεικτές αποδοχές των εργαζομένων του».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.