του Αυγερινού Χατζηχρυσού
Μπορεί να έχει και καλές προθέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απλά, λόγω της καταγωγής του, οι γνώσεις του για την πραγματική κοινωνία κινούνται στο φάσμα του νοητού.
Μπορεί να έχει και καλές προθέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απλά, λόγω της καταγωγής του, οι γνώσεις του για την πραγματική κοινωνία κινούνται στο φάσμα του νοητού.
Το πώς ζουν οι κανονικοί άνθρωποι δεν ειναι κατι που γνωρίζει, ειναι κατι που είτε διάβασε σε κάποιο βιβλίο, όπως διαβάζει κάποιος τη ζωή στη Ιαπωνία, είτε του έχουν μεταφέρει κάποιοι σύμβουλοι του, άλλα όχι από προσωπική πείρα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη συνάντηση του με τους εργαζόμενους στις διανομές (delivery) ομολόγησε έκθαμβος από την αποκάλυψη που βίωσε «ήξερα τα προβλήματα τους (σ.σ. κάπου το διάβασε) αλλά άλλο να το ξέρεις κι άλλο να το ακούς!»
Αναφερόμενος τέλος στο πρόβλημα της νεανικής ανεργίας δήλωσε στην Frankfurt Allgemeine Zeitung : «Πολλοί νέοι δεν πιστεύουν ότι έχουν μέλλον στην πατρίδα τους. Εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα και έτσι χάνουμε τους καλύτερους και πιο έξυπνους. Δαπανούμε μια περιουσία για την εκπαίδευση γιατρών και μηχανικών, οι οποίοι αργότερα πληρώνουν φόρους σε κάποια άλλη χώρα. Η προτεραιότητά μου είναι να σταματήσουμε, κι αν είναι δυνατόν να αντιστρέψουμε, αυτή την έξοδο. Θα επιτύχουμε ωστόσο αυτό το στόχο μόνο αν δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και προσελκύσουμε επενδύσεις. Και πιστεύω ότι γνωρίζω τον τρόπο, με τον οποίο θα τα καταφέρουμε».
Το ότι είναι άσχετος με το πρόβλημα, όπως προαναφέραμε τον καθιστά αυτομάτως και επικίνδυνο για την Χώρα. Όταν μας λέει «πιστεύω ότι γνωρίζω τον τρόπο» και συνειδητοποιούμε όλοι ‘οτι αυτό που γνωρίζει, είναι αυτό που προκάλεσε το πρόβλημα, είναι ο εφιάλτης για κάθε Έλληνα.
Το πώς «γνωρίζει» περιγράφεται ξεκάθαρα στη «Συμφωνία αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας το οποίο συνέγραψαν, οι επίσης εκτός κοινωνίας, σύμβουλοι του και γόνοι επίσης τζακιών.
Εν συντομία το μόνο που «γνωρίζει» είναι η μείωση φόρων ως κυρίαρχο πρόβλημα, γιατί για πρώτη φορά κάποιοι έχοντες πλήρωσαν φόρους και τους κακοφάνηκε, κι αυτή τη μείωση θέλει να την ισοσταθμίσει με μειώσεις στην Υγεία και την Παιδεία.
Επισης «γνωρίζει» και ζητάει μείωση των εργοδοτικών εισφορών, απελευθέρωση των απολύσεων, ατομικές συμβάσεις και φυσικά «ανταγωνιστικούς μισθούς» σε σχέση με το πρότυπος του, την Βουλγαρία.
Ομως η Βουλγαρία που σε κάθε αποστροφή του μας την φέρνει ως παράδειγμα, έχασε όλο το ειδικευμένο προσωπικό το οποίο μετανάστευσε κι έχει απομείνει μια χώρα-φασόν με μικρούς φόρους που αδυνατούν να πληρώσουν οτιδήποτε, από δρόμους μέχρι σχολεία και νοσοκομεία και με συντάξεις στο μισό της Ελλάδας.
Ανίκανος να κάνει ακόμη και την πιο απλή συλλογιστική. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι νέοι μεταναστεύουν γιατί απλά πληρώνουν καλύτερα, υπάρχει αξιόπιστη δωρεάν Υγεία και φυσικά Παιδεία για τα παιδιά τους. Όταν στην Ελλάδα ένας νέος επιστήμονας για να είναι «ανταγωνιστικός» πρέπει να δεχθεί τα €750 του βασικού ή τα €350 της ημιαπασχόλησης, χωρίς καν ανθρώπινα δικαιώματα, ενοικιαζόμενος και φυσικά η πολυεθνική που θα τον προσλάβει να έχει όλες τις φοροαπαλλαγές, ενώ ακόμη κι αν αρρωστήσει θα πρέπει να βρει ο ίδιος του πόρους να γίνει καλά, τότε είναι πιο πιθανό να μεταναστεύσει στην Γερμανία που θα του δώσει περισσότερα σαν μετανάστη, παρά ο Έλληνας αν και λιγότερα από τον αντίστοιχο Γερμανό.
Και αν σας φαίνονται πολύ «αριστερά», ο πρόεδρος των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων Eric Schweitzer είχε ήδη περιγράψει*(1) από το 2013, ότι για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η Γερμανία με αυτούς τους ρυθμούς μέχρι το 2025 θα πρέπει να «εισάγει» μέχρι και 10,000 «μυαλά» το μήνα, δηλαδή να πληρώνει καλύτερα από τους υπόλοιπους
Όπως λέμε και στα οικονομικά του πεζοδρομίου, που φαίνεται δεν έμαθε στο Χάρβαρντ, ο μισθός είναι επένδυση κι όχι δαπάνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά είναι και άσχετος και ανίκανος, άρα κι επικίνδυνος για τους Έλληνες, πλην μιας ελάχιστης ξελιγωμένης αριστοκρατίας που έμαθε να ζει με τον ιδρώτα άλλων.
*(1) «By 2025, we will need roughly 1.5 million experts from abroad,» the new president of the Association of German Chambers of Commerce and Industry, Eric Schweitzer, insisted in an interview with the mass-circulation Bild newspaper in early April. «That means roughly 10,000 every month.»