Τουρισμός, εστίαση, τηλεπικοινωνίες, ενημέρωση, κατασκευές μεταξύ εκείνων με τα μεγαλύτερα ποσοστά «κόκκινων» δανείων
Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Συνιστά οικονομικό παράδοξο, αλλά επιχειρηματικοί κλάδοι οι οποίοι έμειναν σχεδόν ανέπαφοι από τη δεκαετή κρίση, όπως ο τουρισμός, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έχουν τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες. Τουρισμός, εστίαση, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, ενημέρωση, αγροτικές δραστηριότητες, κατασκευές και μεταποίηση παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι διαπιστώσεις προκύπτουν από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος και αποτυπώνονται στην έκθεση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ειδικότερα, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανήλθαν στο τέλος του 2018 σε 124,9 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 60% της συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς την οικονομία.
Η εικόνα επιδεινώνεται κυρίως από το υψηλό ποσοστό στην κατηγορία των μικρομεσαίων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που ανέρχονται αντίστοιχα σε 51,9% και 62,6%.
Το σύνολο των ρυθμισμένων δανείων ανήλθε στο τέλος του 2018 σε 46,3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25,7% των συνολικών δανείων, έναντι 25,2% στο τέλος του 2017. Την ίδια στιγμή:
• Το 19,9% των ρυθμισμένων δανείων εμφανίζει καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, έναντι 19,5% στο τέλος του 2017.
• Το 47,8% των ΜΕΔ άνω των 90 ημερών δεν έχει ρυθμιστεί, έναντι 54,7% στο τέλος του 2017, ενώ τα ποσοστά για τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε 44,7%, 35,4% και 55,9%, αντίστοιχα.
Κορυφαίοι τραπεζικοί κύκλοι δηλώνουν προβληματισμένοι από το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ανέρχεται σε 35,2%, παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική του πορεία, όσο και τη διακριτή συμβολή του στο ΑΕΠ.