Του Θανάση Κ. Τσίτσα
Το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αναμένεται να συζητήσει σήμερα στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα πλαίσια της έκθεσης του άρθρου 4 για την Ελλάδα. Η έκθεση αυτή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 31 Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση θα αναφέρεται πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μετά το 2033, αλλά είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, σημειώνοντας, ότι θα χρειαστεί νέες παρεμβάσεις – νέα μέτρα για να καταστεί βιώσιμο.
Το ΔΝΤ θα σημειώνει ότι η ελάφρυνση του χρέους η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους της έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.
Για το ΔΝΤ είναι κρίσιμης σημασίας οποιαδήποτε τέτοια πρόσθετη ελάφρυνση χρέους να βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές, ιδιαίτερα σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι αγορές, θα σημειώνεται, μπορεί είναι τώρα ανοιχτές αλλά θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η πρόσβαση στις αγορές χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.
Στην έκθεση θα υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και να αναπτυχθεί ταχύτερα αρχής γενομένης με την άρση των capital controls και της αντιμετώπισης του πολύ – πολύ υψηλού ποσοστού κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εκτιμάται πως θα επιμείνει στην εφαρμογή του νομοθετημένου δημοσιονομικού πακέτου για το 2019-2020 που περιλαμβάνει τις μειώσεις συντάξεων και την περικοπή του αφορολογήτου.
Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει πως το 2019 η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε στοχευμένη κοινωνική προστασία με χρηματοδότηση που θα προέλθει από τις εξοικονομήσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και πως το 2020 θα πρέπει να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, διευρύνοντας τη φορολογική βάση του φόρου εισοδήματος.
Με απλά λόγια το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί η πρόσβαση στις αγορές περισσότερο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Υπό αυτό το πρίσμα, το ΔΝΤ πιστεύει πως είναι κρίσιμης σημασίας οποιαδήποτε τέτοια πρόσθετη ελάφρυνση να στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές, ιδιαίτερα σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Πηγή: Real.gr