Τα “εισιτήρια” για την πρώτη μετά τη συμφωνία της 21/6, επίσκεψη/παρουσίαση στο Λονδίνο, είχαν κλείσει πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση του Eurogroup.
Το επιτελείο του ΟΔΔΗΧ ήδη από την Παρασκευή βρίσκεται στο City προκειμένου να παρουσιάσει το νέο “βιώσιμο” προφίλ του ελληνικού χρέους σε funds και επενδυτικές τράπεζες με στόχο την προετοιμασία των επόμενων κινήσεων “σε ένα περιβάλλον ψύχραιμου σχεδιασμού για το μέλλον” για τις επόμενες εκδόσεις ελληνικού δημόσιου χρέους.
Στις προθέσεις του Οργανισμού είναι να διερευνήσει τις δυνατότητες για μία νέα μακράς διάρκειας έκδοση εντός του Ιουλίου, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι οι επιτοκιακές αποδόσεις θα κινηθούν σταθερά χαμηλότερα μέχρι τότε.
Σύμφωνα με την εκτίμηση στελεχών του Οργανισμού, η σύνθεση του ελληνικού δημόσιου χρέους μετά την ολοκλήρωση της υλοποίησης των αποφάσεων του Eurogroup θα καταστήσει την Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα περίπου… “μοναδική” στην Ευρωζώνη, όσον αφορά το χαμηλό ετήσιο ύψος των δαπανών εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της.
Μέχρι και το 2032 το ύψος αυτό θα διατηρηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% του ΑΕΠ.
Το δεύτερο στοιχείο που κατά τους επιτελείς του ΟΔΔΗΧ συμβάλει σ’ αυτή τη “μοναδικότητα” είναι ότι κάτι περισσότερο από το 80% του συνολικού της χρέους άμεσα ή έμμεσα είναι διασφαλισμένο επιτοκιακά – μέσω ESM – για τη χρονική περίοδο απέναντι στις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων και στην Ευρώπη.
Το τρίτο στοιχείο σύμφωνα πάντα με την παρουσίαση αυτή, έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνολικά, από τα κεφάλαια του ESM και τα εγχώρια διαθέσιμα, συσσωρεύεται ένα μαξιλάρι “εγγύησης” χρέους για τα επόμενα 3,5 – 4 χρόνια που ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίσει κανείς τα όποια κεφάλαια συγκεντρωθούν με τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων…
Τι θα κάνει το ΔΝΤ
Το πλαίσιο της συμφωνία του Eurogroup τελικά κατέληξε σε ένα συμβιβασμό με το ΔΝΤ όσον αφορά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr η προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών έχει καταλήξει στη “σαλαμοποίηση” της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε “βιώσιμο με βεβαιότητα” και σε υπό προϋποθέσεις βιώσιμο. Το χρέος μέχρι και το 2040 εντάσσεται στην πρώτη κατηγορία, ενώ το κομμάτι του χρέους για την εικοσαετία του ακολουθεί αξιολογείται ως “υπό προϋποθέσεις” βιώσιμο.
Ένα δείγμα της αξιολόγησης αυτής αποτυπώθηκε στις δηλώσεις της κας Λαγκάρντ αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup, όταν υποστήριξε δημόσια ότι μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρέος είναι με βεβαιότητα βιώσιμο, αφήνοντας ανοικτό το θέμα για τη συνέχεια. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά το 2040 θα κριθεί από τη δέσμευση της Ευρωζώνης και του Eurogroup ότι θα επανεξετάσει το ελληνικό χρέος το 2032 και θα κάνει ό,τι χρειασθεί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του “αν παραστεί τέτοια ανάγκη”.
Βέβαια η μακροχρόνια περίοδος στην οποία αναφέρεται το ΔΝΤ, όπως όλες οι πλευρές γνωρίζουν, πέραν του ότι δεν μπορεί να κάνει κανείς προβλέψεις τόσο μακρινές, εντάσσεται στην “φάση” που ο ESM θα έχει αναλάβει τον νέο του ρόλο στην Ευρωζώνη. Και θα καλύπτει και τις περιπτώσεις – σαν μέρος της συνθήκης – δυσκολιών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα μέλη της Ευρωζώνης.