Ο μύθος του ”success story” της Ιρλανδίας – Πορτογαλίας – Κύπρου – Ισπανίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat του 2016, το χρέος το Ελληνικό διαμορφώθηκε στο 179% του ΑΕΠ και αποτελείται κατά 80% από δάνεια δηλαδή από δανεισμό τον οποίο έχουμε λάβει από τους δανειστές μας και το 18,2% από ομόλογα τα οποία στην ουσία τα διακρατούν οι ευρωπαικές τράπεζες. Είναι περίπου στα 330 δις ευρώ. Αυτό είναι που καταφέραμε μετά από 7 χρόνια μνημονίων κόβοντας μισθούς και συντάξεις με αποτέλεσμα μια εσωτερική υποτίμηση.
Αλλά ας δούμε όμως τους μύθους που εντέχνως μας σερβίρουν τα εγχώρια ΜΜΕ για το success story των άλλων χωρών όπου εφαρμόστηκαν ευλαβικά τα μνημόνια και την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων στα ελλείμματα και στο χρέος των χωρών αυτών (τα στοιχεία αφορούν δημόσιο χρέος γιατί αν εξετάσουμε και το ιδιωτικό, όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ μεγαλύτερα)
Ιρλανδία 
Επειδή βασικά είχαν χρεοκοπήσει οι ιδιωτικές του συστημικές τράπεζες, το κράτος της Ιρλανδίας ανέλαβε να τις σώσει . Έτσι το χρέος της Ιρλανδίας τώρα, ιδιωτικό και δημόσιο είναι 1050 % του ΑΕΠ. Ναι δεν έχει γίνει λάθος. Είναι 1050 % !!!!
Πορτογαλία
Η Πορτογαλία μπήκε στα μνημόνια με χρέος κοντά στο 90% του ΑΕΠ της, και τώρα κινείται πάνω από το 130% και το χρέος της είναι κοντά στα 240 δις ευρώ
Κύπρος 
Αυτή την στιγμή είναι 107,8% του ΑΕΠ. Υπάρχει πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ όπου λέει ότι το χρέος της Κύπρου είναι βραχνάς. Μπήκε στο μνημόνιο με χρέος 80 %.

Ισπανία 
Το 2016 το χρέος της είναι 1 τρις 107 δις ευρώ, δηλαδή 99,4 % του ΑΕΠ της (μόνο το δημόσιο) ενώ πριν μπει στις μεταρρυθμίσεις των σωτήρων της ήταν κατά 350 δις λιγότερο, ήτοι περίπου 68 %
Τώρα μπορείτε να καταλάβετε γιατί ο Σόιμπλε δεν θέλει να ανοίξει το θέμα του Ελληνικού χρέους, αφού όλες οι χώρες των ”μεταρρυθμίσεων” θα ζητήσουν να εφαρμοστεί το ίδιο.

https://diulistirio.blogspot.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.