O Σόιμπλε «καρφώνει» τον Σημίτη – Οι κατηγορίες που «καίνε» τον πρώην πρωθυπουργό

Θυμήθηκε ξανά ότι η χώρα μπήκε με μαγειρεμένα στοιχεία στο ευρώ, για να δικαιολογήσει την άρνησή του στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
«Καρφώνει» ακόμα και τον Κώστα Σημίτη το Βερολίνο, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους. Λίγες μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου όπου συζητήθηκε το θέμα του χρέους, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την Κομισιόν να διορθώσει γρήγορα το στατιστικό χάος που επικρατεί στην Ελλάδα.
«Δεν νοείται, οι χώρες-δανειστές να προετοιμάζουν το δρόμο για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ακόμη εργάζεται με αναξιόπιστο τρόπο», ανέφερε σε επιστολή του ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης Τόμας Στέφεν. Το θέμα της Επιστολής των Γερμανών προς την Κομισιόν έγινε γνωστό από το περιοδικό Der Spiegel.
Στην Επιστολή αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «Είναι παράλογο, βοήθεια δις ευρώ να καταβάλλεται στη βάση λανθασμένων μαθηματικών στοιχείων». Όμως υπήρξε και υπόμνηση του παρελθόντος: «Τα εξωραϊσμένα στατιστικά στοιχεία ήταν ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα μπήκε με μη αξιόπιστο τρόπο στη νομισματική ένωση».
Με την έκφραση αυτή οι Γερμανοί υπενθύμιζαν ότι η Ελλάδα μπήκε με ψεύτικα στοιχεία στην ΟΝΕ.
Το θέμα βεβαίως δεν είναι καινούργιο. Όμως το Βερολίνο επανέφερε το επιχείρημα για να δικαιολογήσει τη στάση του. Δεν είναι τυχαίο ότι το έκανε και με Επιστολή προς την Κομισιόν, η οποία το τελευταίο διάστημα ζητούσε επανειλημμένως να ανακοινωθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Η γερμανική ηγεσία και όχι μόνο ο Σόιμπλε, έφτασαν λοιπόν στο σημείο να κατηγορήσουν και τον Κ. Σημίτη, τον οποίο θεωρούν τον πλέον αξιόπιστο Έλληνα πολιτικό συνομιλητή τους. Και μαζί φυσικά και τον Γιάννη Στουρνάρα (που τότε ήταν επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, άρα αρμόδιος για τα στοιχεία και τις στατιστικές) και τον Λουκά Παπαδήμο που τότε ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Και τα τρία αυτά πρόσωπα χαίρουν εκτίμησης στην Γερμανία. Αυτό φάνηκε και τα προηγούμενα χρόνια. Οι κύριοι Παπαδήμος και Στουρνάρας μάλιστα βρέθηκαν ξανά σε κρίσιμες θέσεις από το 2012 και μετά.
Και όμως η γερμανική ηγεσία προκειμένου να δικαιολογήσει τη στάση της έναντι της Ελλάδας, ξέθαψε το θέμα της δημιουργικής λογιστικής που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Σημίτη για να μπούμε στο ευρώ.
Ο πρώτος που είχε επικαλεστεί το θέμα με άγριο τρόπο, ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Η κ. Μέρκελ συμφώνησε μαζί του κατηγορώντας τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις του Σρέντερ (Γερμανία) και του Ζοσπέν (Γαλλία) ότι συμφώνησαν να μπει η Ελλάδα με μαγειρεμένα στοιχεία. Ήταν η εποχή που οι Μέρκελ και Σαρκοζί εκβίαζαν για να σωθούν οι τράπεζές τους. Οι απειλές τους οδήγησαν στο Μνημόνιο το 2010.
Στις απαντήσεις που έχει δώσει ο Γιάννης Στουρνάρας το 2006 για τα μαγειρεμένα στοιχεία, υποστηρίζει ότι εφαρμόστηκε η μέθοδος που ίσχυε και για όλες τις άλλες χώρες. Υπονοώντας ότι και η Γαλλία και η Ιταλία ακόμα και η Γερμανία μπήκαν με δημιουργική λογιστική. Κάτι που είναι αλήθεια.
Στη συνέχεια όμως υπό το κράτος των εκβιασμών φτάσαμε στο Μνημόνιο, αλλά και στην καλή συνεργασία των Γαλλογερμανών με τα πρόσωπα τα οποία υποτίθεται ότι τους κορόιδεψαν, όπως ο Παπαδήμος και ο Στουρνάρας.
Η κατηγορία για τα ψεύτικα στοιχεία ήταν και είναι η βασική επιχειρηματολογία για την …αυστηρότητα που δείχνει το Βερολίνο έναντι της Ελλάδας. Η κατηγορία αυτή συνοδεύτηκε από τις κατηγορίες, για τεμπέληδες, απατεώνες, φοροκλέφτες, Έλληνες. Έφτασαν στο σημείο, Φινλανδοί, Σλοβάκοι, Σλοβένοι κ.ά. μαζί με τους Γερμανούς να μιλάνε για τον καρκίνο (την Ελλάδα δηλαδή) που πρέπει να εκδιωχθεί από την ΕΕ.
Ο Κ. Σημίτης με εξαίρεση ένα άρθρο του στην Γαλλία και στην Γερμανία, δεν απάντησε ποτέ για τις κατηγορίες που αφορούν την ένταξη στο ευρώ.
Οι Γερμανοί επαναφέρουν λοιπόν και το ζήτημα της ηθικής στάσης όταν τους συμφέρει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.