Έκλεισε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Ο υπουργός Οικονομικών και οι θεσμοί ανακοίνωσαν ότι έκλεισε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία και θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου ενώ θα υπάρξουν επιπλέον στοιχεία για τις συζητήσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους

Στο μεθεπόμενο Eurogroup, της 21ης Ιουνίου, θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία.

Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

«Το staff level agreement έκλεισε. Έχουμε συμφωνία για όλα τα ζητήματα, η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Μερικά είναι δύσκολα τεχνικά και θα πρέπει να τρέξουμε, να είμαστε οργανωμένοι. Σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

»Το ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει τον δρόμο του. Την Πέμπτη θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ, και στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία.

Για τα ζητήματα που θεωρούσαμε “αγκάθια” θεωρούμε ότι λύθηκε με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά.

Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας. Στα πιο πολλά σημεία είμαι ευχαριστημένος».

Η ανακοίνωση των θεσμών

«Η αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα. Επιτεύχθηκε συμφωνία, σε υπηρεσιακό επίπεδο, ως προς μια απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

Η σημερινή συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018. Οι Ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες».

Αντικειμενικές, ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο υπολογισμός του φόρου ακινήτων του 2018 θα γίνει με τις νέες τιμές.

Επίδομα στέγασης

Στις 8.000 ευρώ «κλείδωσε» το ατομικό εισοδηματικό όριο βάσει του οποίου θα καταβάλλεται επίδομα στέγασης από 1ης Ιανουαρίου 2019 προκειμένου να καλύπτεται μέρος είτε του ενοικίου είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου.

Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα θα φτάνει στις 24.000 ευρώ, ενώ το ποσό της επιδότησης θα ξεκινά από 70 ευρώ ανά μήνα και θα προσαυξάνεται κατά 50% ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

Εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πολίτες.

Μονομερής προσφυγή στη διαιτησία

Οριστικοποιήθηκε η διαδικασία για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας της μεσολάβησης.

Συμφωνήθηκε επίσης στην αιτιολόγηση της διαιτητικής απόφασης να προστεθεί ως προϋπόθεση και η αγοραστική δύναμη του μισθού, γεγονός που ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.

Όπως εξηγεί σήμερα η «Εφ.Συν.», πρόκειται για νομική μελέτη που ακολουθεί την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία θεωρεί ότι η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία είναι αντισυνταγματική!

Υπενθυμίζεται ότι την κατάργηση είχε επιβάλει η διορισμένη κυβέρνηση (με στήριξη ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΛΑΟΣ) Παπαδήμου το 2012 και η οποία κρίθηκε άκυρη το 2013.

Ικανοποίηση

Την ικανοποίηση του για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας εκφράζει το ΔΝΤ με ανακοίνωση του εκπροσώπου του,Τζέρι Ράις, στην οποία σημειώνεται η πρόοδος που επετεύχθη στις συζητήσεις για το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν ακόμα ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα.

Τα «καλά νέα» της επίτευξης συμφωνίας χαιρέτισε μέσω twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο: «Καλά νέα για την Αθήνα. Η Ελλάδα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφώνησαν στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Ένα βήμα πιο κοντά σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Αναμένω τις συζητήσεις στο Eurogroup της Πέμπτης».

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης και της τελικής αξιολόγησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη διασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και πρόσθεσε:

«Μετά από τόσα πολλά δύσκολα χρόνια, προσπάθειες και θυσίες, η Ελλάδα είναι επιτέλους στην τελική ευθεία. Πρέπει όλοι να εργαστούμε εντατικά τις προσεχείς εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε μια συνολική συμφωνία που θα θέσει την Ελλάδα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.