Ως ένα ακόμη σαφές μήνυμα πως το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο εκλαμβάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις.
Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Tvxs.gr, εξέφραζαν μάλιστα την εκτίμηση πως μια πολύ καλή λύση θα έρθει σύντομα ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Ρύθμιση του χρέους θα είχαμε ούτως ή άλλως στη βάση της απόφασης του Eurogroup Ιουνίου του 2017, είτε βρίσκεται το ΔΝΤ μέσα στη συμφωνία είτε όχι. Πλέον όμως πάμε για κάτι παραπάνω» σημείωναν χαρακτηριστικά.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη στάση του Ταμείου, οι ίδιες πηγές δείχνουν να θεωρούν πως αυτό βρίσκεται με το ενάμιση πόδι εκτός μετά και το τελεσίγραφο που έθεσε προ ολίγων ημερών ο Πολ Τόμσεν, διευκρινίζοντας ότι επί της ουσίας δεν προλαβαίνει να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του. Σε κάθε περίπτωση όμως τονίζουν τις επόμενες μέρες θα καταστεί σαφές κατά πόσο θα μπορέσει να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Αν δεν τα καταφέρει πάντως, δε χάθηκε ο κόσμος» ανέφεραν κλείνοντας.
Μέτρα για το χρέος άμεσα για την ενεργοποίηση του προγράμματος
Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλη Ψαλιδόπουλο αν την άλλη Πέμπτη που συνεδριάζει το Eurogroup ή λίγες ημέρες αργότερα δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους κάποια μέτρα με τα οποία θα συμφωνήσει το ΔΝΤ, το Ταμείο θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος είπε ότι στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, τότε αυτό θα λήξει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Στην περίπτωση, που δεν δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους τα μέτρα που ζητά για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.
Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος εξήγησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα, δηλαδή να υπάρχουν κάποια νούμερα που θα μπορούν να μπουν στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου. Όπως είπε, το Ταμείο θεωρεί ήδη βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030, αλλά ζητά μέτρα για να γίνει αυτό βιώσιμο και μετά το έτος αυτό.
Το δίλημμα της Μέρκελ
Το ανοιχτό ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας φέρνει πάντως σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, φέρεται να έχει επιλέξει να πει «Auf Wiedersehen» («Αντίο») στο Ταμείο.
Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, η Καγκελάριος θα προτιμούσε να απαλλαγεί από την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα. Πρώτον γιατί το ποσό συμμετοχής του Ταμείου είναι πολύ μικρό και δεύτερον γιατί ο ESM έχει πλέον σημαντική εμπειρία στη διάσωση των χωρών και δεν χρειάζεται την αρωγή των ειδικών. Ο λόγος που η Μέρκελ αλλάζει γραμμή για τη συμμετοχή του ταμείου έγκειται, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα στο γεγονός πώς η μεγάλη ελάφρυνση χρέους που αξιώνει το ταμείο θα μπορούσε να την πλήξει πολιτικά.