«Φωτιά» στην τσέπη του καταναλωτή βάζει το ψηφιακό τέλος 2%, που επιβάλλεται εφάπαξ στις συσκευές υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, σε όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones), στα tablets και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η σχετική τροπολογία περί «εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή» κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή χθες, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις, με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, (ΣΕΠΕ), να εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕ επισημαίνεται ότι «όπως απεδείχθη με έρευνα και ειδική μελέτη που διεξήχθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο “ψηφιακό” τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες. Αγνοώντας τα δεδομένα της μελέτης και παρά τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και τη δέσμευση για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προέβη σε καμία βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης. Αντιθέτως, πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον, επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB. Επιβάρυνση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με την έμφαση που δίνει ο πρωθυπουργός στον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση».
Ο ΣΕΠΕ σημειώνει ότι πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ των 28, όπως η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία, δεν καταβάλλουν «ψηφιακό τέλος». Επιπλέον με τη συγκεκριμένη επιβάρυνση -η οποία, όπως λέει ο ΣΕΠΕ, είναι πολλαπλάσια από ό,τι ισχύει σε κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο «τέλος»- η χώρα μας καθίσταται πλέον «πρωταθλήτρια» επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά ψηφιακού τέλους στην Ευρώπη.
Όπως τόνισαν και σε έκτακτη συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ, «είναι σαφές ότι μια τέτοια επιβάρυνση πλήττει πρωτίστως τους πολίτες και τα νοικοκυριά, σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ο ΣΕΠΕ επισημαίνει πως η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ το χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές. Μία τέτοια επιβάρυνση πλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα στην απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας και ταυτόχρονα, αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Επιπλέον το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τα δημοσιονομικά έσοδα αφού, αντί εξοικονόμησης, οδηγεί σε επιβάρυνση, καθώς αυξάνει τα έξοδα από την καταβολή του ποσοστού αμοιβής στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προμηθεύεται το Δημόσιο, αλλά και [μειώνει τα έσοδα] των φορολογούμενων επιχειρήσεων».
Ο ΣΕΠΕ κάνει μία ύστατη έκκληση «ώστε, έστω και την τελευταία στιγμή, να επικρατήσει η κοινή λογική και το Υπουργείο Πολιτισμού να λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην τροπολογία».
Επανεξετάζει η κυβέρνηση τον φόρο 2% για τα κινητά
Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το φόρο 2% για τα κινητά: στην απόφαση αυτή κατέληξαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μετά από επικοινωνία που είχαν νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Καθώς, ως φαίνεται, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις κατά τη διάρκεια σύνταξης της τροπολογίας, οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν, αφού είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση του κ. Παππά στο ραδιοφωνικό σταθμό 247 (ενδεικτικώς, στο Twitter ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είχε γράψει ότι ο εν λόγω φόρος «πρέπει να επανεξεταστεί»).
Στην επικοινωνία των δύο υπουργών, ο κ. Βερναρδάκης πρότεινε την επανεξέταση της ρύθμισης μόνο για τα κινητά, και ο κ. Παππάς δέχθηκε αμέσως την πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα εξετασθεί εκ νέου ο φόρος, είναι τρεις μήνες περίπου.