Αύξηση 180% στις ανέπαφες συναλλαγές στην Ελλάδα μέσα σε έναν χρόνο

Σε μία νέα, ψηφιακή πραγματικότητα κινείται, πλέον, ο εμπορικός κόσμος στην Ελλάδα, γεγονός που πιστοποιεί τόσο η εντυπωσιακή αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών, όσο και η συνεχής ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ανέπαφες συναλλαγές, η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μία από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Mastercard, ήδη το 58% των συναλλαγών με κάρτα στο φυσικό κόσμο πραγματοποιείται πλέον ανέπαφα. Αυτή η επίδοση σηματοδοτεί αύξηση υψηλότερη από 180% τον τελευταίο χρόνο (σε σύγκριση με το Μάρτιο 2017). Η Mastercard επισημαίνει ότι η δυναμική πρέπει να αξιοποιηθεί ευρέως στην ενεργοποίηση της δυνατότητας ανέπαφων συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου.

Στο μεταξύ, σε αυτό το νέο περιβάλλον των ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία, έχει αυξηθεί σημαντικά η συνολική χρήση καρτών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Mastercard, ο όγκος συναλλαγών με κάρτα κατέγραψε αύξηση 45% το 2017 (σε σύγκριση με το 2016). Βάσει των στοιχείων της εταιρείας, η μέση αξία συναλλαγής με κάρτα μειώθηκε περίπου κατά 35% (σε σύγκριση με το 2015), αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει πλέον τις ηλεκτρονικές πληρωμές και για τις καθημερινές αγορές χαμηλότερης αξίας.

Περιθώριο

Αν και τα παραπάνω στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, η Mastercard εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών. Κι αυτό γιατί Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ποσοστό όγκου συναλλαγών με κάρτα ως μέρος του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Αυτή η χαμηλή επίδοση, μάλιστα, παρατηρείται παρά τη σημαντική αύξηση που κατέγραψε η αναλογία αυτή το 2017 (10% του ΑΕΠ σε όρους 2016), ενώ το 2015 βρισκόταν σχεδόν στο ¼ άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Την πρωτιά στη συγκεκριμένη κατάταξη διατηρεί η πρωτοπόρος στη χρήση καρτών Μεγάλη Βρετανία.

Να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Mastercard, χαμηλή παραμένει στη χώρα μας, η μέση χρήση των τερματικών αποδοχής καρτών, τα οποία ξεπερνούν πλέον σε αριθμό τα 650.000 σε σχέση με μόλις 219.000 το 2015. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός POS παραμένει ουσιαστικά ανενεργός. Για παράδειγμα, τα POS στα διόδια είναι ελάχιστα διαδεδομένα στο ευρύ κοινό με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούνται.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Σε κάθε περίπτωση, η Mastercard, όπως επισημάνθηκε στο φετινό ετήσιο συνέδριο Innovation Forum Athens 2018, με θέμα “Empowering you to the Digital Economy”, η Ελλάδα δείχνει να αποκτά σταδιακά ψηφιακή δυναμική, γεγονός που φαίνεται και από την πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με την εταιρεία, το ηλεκτρονικό λιανεμπόριο φαίνεται να καταγράφει διψήφια αύξηση στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, με τους καταναλωτές να γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί.

[sepe.gr]

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.