Euronews: Κερδισμένοι και χαμένοι στο νέο προϋπολογισμό της ΕΕ

Ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ θα τρέξει από το 2021 ως το 2027. Σε αυτόν περιγράφονται οι προτεραιότητες της Ένωσης για τα επόμενα χρόνια. Συνολικά το ποσό ανέρχεται στο ενα τρισεκατομμύριο 279 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια ευρώ. Πως θα βρεθούν αυτοί οι πόροι;

Η Κομισιόν εξέτασε εξονυχιστικά σε ποιους τομείς μπορούν να γίνουν περικοπές και πρότεινε να μειωθούν κατά περίπου 5% τα χρήματα που προβλέπονται τόσο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική όσο και για την Πολιτική Συνοχής.

Οι δύο αυτοί τομείς αυτήν την στιγμή καλύπτουν ένα τεράστιο ποσοστό του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ, αφού μαζί καλύπτουν τα τρία τέταρτά του (40% η ΚΑΠ και 33% η Συνοχή).

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους η ΕΕ επιθυμεί να ξοδέψει περισσότερα χρήματα στο μέλλον;

Πρώτον και κύριον, ο συνοριακός έλεγχος. Σχεδόμν τριπλασιάζεται το προβλεπόμενο διαθέσιμο κόστος ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν 10.000 συνοριοφύλακες για την κάλυψη των ευρωπαϊκών χερσέων συνόρων συμπεριλαμβανομένου του Έβρου αλλά και την ακτοφυλακή στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τα χρήματα για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στα θέματα της μετανάστευσης και χορήγησης ασύλου θα φτάσουν περίπου τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ από 13 που δίνονται στον υπάρχοντα προϋπολογισμό.

Μια άλλη μεγάλη αύξηση παρατηρείται στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας Η ΕΕ επιθυμεί να υπερδιπλασιαστούν τα προγράμματα για τους νέους, όπως το Erasmus+ που προβλέπεται να λάβει €30 δισ.

Από που θα προέλθουν αυτά τα επιπλέον χρήματα που προβλέπονται στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την έρευνα, την εκπαίδευση και άλλες σχετικές δαπάνες;

Η Επιτροπή προτείνει να εισαχθεί ένα καλάθι ίδιων πόρων το οποίο θα βασίζεται μεταξύ άλλων στα έσοδα που θα προέλθουν από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων, αλλά και στο επιτόκιο που θα εφαρμοστεί στη νέα κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών.

Τελικά θα έχουμε έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό για μια μικρότερη Ε.Ε. Η τρύπα από τα περίπου 13 δισ. ευρώ που ετησίως έδινε το Ηνωμέμο Βασίλειο οχι απλά θα αντισταθμιστεί αλλά θα υπερκαλυφθεί εξαιτίας της μείωσης των δαπανών σε βασικά προγράμματα, την δημιουργία νέων πηγών εσόδων αλλά και τις αυξήσεις στις εισφορές των υπολοίπων κρατών μελών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.