H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει νέα μέτρα, για να τονώσει μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DTS.
Πρόκειται για μία εσωτερική έκθεση της Κομισιόν, η οποία έχει σταλεί στην επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ). Στο 16σέλιδο κείμενο γίνονται μία σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η διάθεση περισσότερων πόρων στην Ελλάδα από την Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να υπάρξει το περιθώριο αύξησης των οικονομικών πόρων, για να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέρει η έκθεση. Θα μπορούσε η Ελλάδα να παίρνει με ελάχιστη δική της συμμετοχή χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης, ακόμη και μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ το 2020 (σ.σ.: η Ελλάδα πληρώνει σήμερα μόνο το 5% ως δική της συμμετοχή στα κοινοτικά προγράμματα, κάτι που αποφασίσθηκε κατ’ εξαίρεση).
Μία περαιτέρω δυνατότητα είναι η προσφορά μεγαλύτερης χρηματοδότησης και τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα από αναπτυξιακές τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα από τη γερμανική KfW, η οποία έχει ήδη ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα.
Θα μπορούσε, ακόμη, να δοθούν στην Ελλάδα τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων (σ.σ.: κάτι που υπάρχει ήδη στα σχέδια του ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους).
Μόνο με τα μέτρα αυτά, θα ήταν «διαθέσιμα για την Ελλάδα δυνητικά έως 4,4 δισ. ευρώ», σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, θα πρέπει και η Ελλάδα η ίδια να κάνει κάτι, τονίζεται. Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιούν «αποτελεσματικότερα» τα υφιστάμενα μέσα για επενδύσεις. Η Αθήνα έχει απορροφήσει 13 δισ. ευρώ από το 2014 από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ είναι διαθέσιμα ακόμη 25 δισ. ευρώ έως το 2020, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί ακόμη.
Για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει γρηγορότερα τους πόρους καθώς και πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ), αλλά και για να διευκολύνει την επικοινωνία με ξένους ιδιώτες επενδυτές, θα μπορούσε η Ελλάδα να δημιουργήσει μία πλατφόρμα επενδύσεων, προτείνει η Κομισιόν.
Οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν επίσης να αποβλέπουν στο να οδηγήσουν το ΔΝΤ σε πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τη Handelsblatt.