Θετικό το Euro Working Group για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Στις συζητήσεις με την τρόικα, οι οποίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 6 Μαΐου θα τεθούν τα αιτήματα του ελληνικού υπουργείου Oικονομικών για πρόσθετες παροχές λόγω της υπέρβασης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Το ζήτημα δεν αποτελεί αντικείμενο έγκρισης του EWG, όπως εσφαλμένα μεταφέρθηκε νωρίτερα στην Αθήνα, καθώς η Ελλάδα δεν αποτελεί από τον Αύγουστο του 2018 σε καθεστώς προγράμματος και η δημοσιονομική πολιτική εντάσσεται στην παρακολούθηση της ενισχυμένης εποπτείας.

Η τρόικα και ειδικότερα η Κομισιόν θα εξετάσει τα ελληνικά αιτήματα και τα σχετικά περιθώρια, και θα αποφανθεί καταλλήλως στην σχετική έκθεση. Το eurogroup και το euro working group θα πληροφορηθούν την κρίση της Κομισιόν και θα λάβουν την τελική απόφαση, χωρίς να επέμβουν σε αυτή την κρίση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ούτε περισσότερη επιείκεια, ούτε περισσότερη αυστηρότητα από την πλευρά της Κομισιόν. Το δε πιθανότερο είναι το ζήτημα να μη έχει κλείσει πριν από τις ευρωεκλογές. Στην ίδια έκθεση θα καταγραφεί και η πρόοδος επί των προαπαιτούμενων του 3ου ελέγχου.

Αντιθέτως στο EWG δεν υπάρχουν ενστάσεις για το ελληνικό αίτημα περί πρόωρης μερικής αποπληρωμής του ΔΝΤ και το ζήτημα θα εγγραφεί για συζήτηση και τελική απόφαση από το eurogroup της 16ης Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η Realnews είχε γράψει σχετικά:

«Την ίδια ώρα στο Λουξεμβούργο, ο ESM είναι έτοιμος να δώσει το θετικό σήμα για την έναρξη της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου της Ελλάδα από το ΔΝΤ, όπως προείπε ο Επικεφαλής του οργανισμού Κλάους Ρέγκλιγκ στις αρχές του μήνα στο Βουκουρέστι. Ο Κλάους Ρέγκλιγκ απαντώντας σε ερώτηση της « είχε πει μπροστά στον Πρόεδρο Σεντένο και τον Επίτροπο Μοσκοβισί ότι είναι έτοιμος “να εισηγηθεί θετικά προς του Υπουργούς”. Ο Κλάους Ρέγκλιγκ έχει κάνει λόγο για 3,5 δισ.Ευρώ (το 1/3 των δανείων του ΔΝΤ) για τα οποία το επιτόκιο είναι 5%. Η δημοσιονομική επίπτωση θα είναι σημαντική ετησίως.

Η πρόωρη αποπληρωμή θα συντελεστεί με μετρητά που βρίσκονται σήμερα υπό την εποπτεία του ESM στο πλαίσιο του “δημοσιονομικού μαξιλαριού” και είχαν διατεθεί πέρσι το καλοκαίρι. Η αποπληρωμή του ΔΝΤ (και ειδικά των ακριβών και βραχυπρόθεσμων δανείων) βρισκόταν πάντα μέσα στους υπολογισμούς για την επίτευξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τους οποίους είχε πραγματοποιήσει από νωρίς ο πρώην επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ (Απρίλιος 2017) και στη συνέχεια “κλείδωσαν” ο διάδοχος του Χανς Βλάιμπριφ και Ντέκλαν Κοστέλο, στις συζητήσεις τους με το ΔΝΤ.

Η έννοια της πρόωρης αποπληρωμής δεν υπήρχε στο τελικό κείμενο της απόφασης των μέτρων για το χρέος. Ο λόγος ήταν γιατί το ίδιο ποσό, εκείνη τη στιγμή θα είχε θετικότερες επιπτώσεις στην ελληνική υπόθεση, περιλαμβανόμενο στο “δημοσιονομικό μαξιλάρι” των 22 δισ.ευρώ.

Καθώς οι αγορές διαβεβαιώθηκαν για την σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα (και αυτό έγινε τόσο με την ύπαρξη του μαξιλαριού όσο και με την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων) η χώρα μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει μέρος του μαξιλαριού. Κοινοτικές πηγές εξηγούσαν την επομένη της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ότι το μαξιλάρι (όπως και όλα τα δάνεια του ESM) είχαν πάντα μια λειτουργία αναδιάρθρωσης χρέους καθώς πάντα μέσω αυτών γινόταν ανταλλαγή ακριβού και βραχυχρόνιου χρέους με μακροχρόνιο και σχεδόν άτοκο.

Με την παραλαβή το επίσημου αιτήματος από τις ελληνικές αρχές το ΔΣ του ΕSM θα συνεδριάσει σε επίπεδο Υπουργών για λάβει την σχετική απόφαση. Αυτό ενδέχεται να συμβεί ω ή κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε σχέση τέλος με ορισμένες υπόνοιες ότι η πρόωρη αποπληρωμή μειώνει το ρόλο του ΔΝΤ, κοινοτικές πηγές επισημαίνουν σταθερά τα εξής:

• το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος του μηχανισμού της ενισχυμένης εποπτείας σε παραλληλία, όπως ήταν μέχρι σήμερα,

• ακόμα και όταν αποπληρωθεί πλήρως, θα συνεχίσει να εκδίδει συστάσεις για το μέλος- Ελλάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4, οι οποίες έχουν τεράστια απήχηση και αντίκτυπο στις αγορές. Κοινώς; προσοχή».

Πηγή: real.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.