Το ελληνικό χρέος και η μεταμνημονιακή εποχή απασχολούν τις κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ηγεσίας του Yπουργείου Οικονομικών στην Ουάσινγκτον.
Η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα το καλοκαίρι δεν αμφισβητήθηκε, ωστόσο ο Πoλ Τόμσεν σημείωσε την ανάγκη να αποσαφηνιστούν τώρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις για την ομαλή πρόσβαση στις αγορές. Αισιόδοξος δηλώνει από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους ευρωπαίους αξιωματούχους και ειδικότερα, με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αργότερα με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
«Οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες, όμως, δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο περιεχόμενό τους. Επίσης, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση που έκανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε θεσμικούς επενδυτές και τραπεζίτες στα πλαίσια ημερίδας που διοργάνωσε η JP Morgan, όπου ανέλυσε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έβαλαν «φρένο» στα σενάρια γερμανικών ΜΜΕ περί παράτασης του προγράμματος.
H Ελλάδα και οι πιστωτές της χώρας μοιάζουν να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε σε δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι αν και υπάρχουν «ορισμένα ζητήματα» ακόμα, σε ότι αφορά το χρέος της Ελλάδας, οι ευρωπαίοι πιστωτές, το ΔΝΤ αλλά και η Αθήνα προχωρούν σταδιακά, προς μια διευθέτηση.
Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του ελληνικού Προγράμματος, αλλά θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες ακόμα για τις τελικές αποφάσεις, ανέφερε ο Γερμανός υπoυργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μικρά περιθώρια για μειώσεις φόρων και βελτίωση των εισοδημάτων. Παραπέμπουν μάλιστα στην πρόσφατη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλες μειώσεις δημοσίων δαπανών. Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για βαριά φορολογικά μέτρα.
Το Σάββατο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση τόσο με την Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και με τον Πολ Τόμσεν, με το ενδιαφέρον αυτών των επαφών να εστιάζεται κυρίως στο ζήτημα του χρέους και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή. Τη Δευτέρα, εν τω μεταξύ, ανακοινώνονται τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενδέχεται να ξεπεράσει την αρχική εκτίμηση για 3,7% και να αγγίξει το 4% του ΑΕΠ.