«ΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ προς την εφορία

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ανακοινώσει τη ρύθμιση την οποία έχει επεξεργαστεί η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με το στελεχιακό δυναμικό της Καραγιώργη Σερβίας την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά. Στόχος η μηχανογραφική υποστήριξη της ρύθμισης μέσω Taxis να λειτουργήσει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Tι προβλέπει

Για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία θα υπάγονται κατευθείαν στο καθεστώς των 120 δόσεων.

Για εισοδήματα από 10.000 ευρώ και πάνω θα εφαρμόζεται συγκεκριμένος αλγόριθμος ανά 5.000 ευρώ. Για παράδειγμα, για φορολογούμενο που δηλώνει εισόδημα 15.000 ευρώ και τα χρέη του στην εφορία και στο δημόσιο (όχι ασφαλιστικά ταμεία) ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων στις οποίες θα υπαχθεί θα προκύπτει από την εφαρμογή ειδικού αλγορίθμου. Από τον αλγόριθμο αυτό θα τεκμαίρεται η φοροδοτική ικανότητα του καθενός που επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση. Αυτή, στην ουσία, είναι η προϋπόθεση που έθεσαν οι θεσμοί για να μην υπάρξει εκμετάλλευση της ρύθμισης για τους κακοπληρωτές.

Οσοι φορολογούμενοι προβούν σε εφάπαξ καταβολή των οφειλών τους θα απαλλάσσονται 100% από τις προσαυξήσεις και τα πανωτόκια.

Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι 20 ευρώ. Δεν αποκλείονται και τα 30 ευρώ, μόνο και μόνο για να καμφθούν τυχόν αντιρρήσεις των θεσμών. Σε κάθε περίπτωση η μηνιαία δόση θα έχει αφετηρία ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσό.

Θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων για τον φορολογούμενο που μπαίνει στη ρύθμιση και την τηρεί.

Θα έχει πεδίο εφαρμογής τα χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31.12.2018, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η μετάθεση του ορίου στις 31.3.2019.

Θα υπάρχει προθεσμία για την ένταξη των οφειλετών. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή στο Taxis για ένα τρίμηνο.

Ποιους αφορά

Η ρύθμιση αφορά μόνο μισθωτούς, συνταξιούχους, τέως επιτηδευματίες (δηλαδή όσοι έκλεισαν τα μπλοκάκια τους), ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσους εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα – συνοπτικά, εντάσσονται μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Είναι ανοιχτό το αν θα ανοίξει η «βεντάλια» της ρύθμισης και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θεωρείται όμως πιθανό.

Η πάγια ρύθμιση θα παραμείνει στις 12 και αργότερα θα εξεταστεί η αύξηση σε 18 ή και στις 24 ή τις 36 μηνιαίες δόσεις.

Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται σε περίπου 4,1 εκατ. Το 80% των οφειλετών (σχεδόν 3,2 εκατ. πολίτες) χρωστά μικρά ή πολύ μικρά ποσά, δηλαδή μέχρι 2.000 ευρώ. Από τους 3,2 εκατ. οφειλέτες, οι 2,2 εκατ. χρωστούν λιγότερα και από 500 ευρώ ο καθένας. Περίπου 29.000 φορολογούμενοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χρωστούν 88 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 85% του συνόλου των οφειλών. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονται σε περίπου 104,4 δισ. ευρώ.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.