Τι αποκάλυψε για το κόλπο με τις εικονικές ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια η υφυπουργός Οικονομικών

Εικονικές, χωρίς, προσωπικό και χωρίς καμία απολύτως δραστηριότητα, είναι οι 8 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις που «μετανάστευσαν» στο εξωτερικό, κυρίως σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, ανέφερε από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η Κ. Παπανάτσιου, μιλώντας στην ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Διασυνοριακή Ανάπτυξη και Διαβαλκανική Συνεργασία», υπογράμμισε ότι ο κάθε επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα να μεταφέρει νόμιμα την έδρα και τις δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, αλλά όπως είπε, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εικονικές επιχειρήσεις: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 80% αυτών των επιχειρήσεων είναι καθαρά εικονικές, χωρίς προσωπικό, χωρίς καμία δραστηριότητα», τόνισε η Κ. Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι «τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσουν, όχι μόνο για λόγους παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των άλλων επιχειρήσεων».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στις διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με γειτονικές χώρες για τη διευκόλυνση των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εκεί, προκειμένου να αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση και να διευκολυνθούν στη διακίνηση των προϊόντων τους. «Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας για τους Έλληνες επιχειρηματίες», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υφυπουργός και στα ζητήματα ελέγχων στα βόρεια σύνορα της χώρας για την πάταξη του λαθρεμπορίου, υπογραμμίζοντας ότι από τον Οκτώβριο του 2016 στο τελωνείο Προμαχώνα Σερρών (στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας) πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι σε εμπορεύματα που διακινούνται από και προς την Ελλάδα, με φορτηγά νταλίκες. Όπως είπε, σε περίπτωση που απ’ τη διασταύρωση των στοιχείων υπάρξουν ενδείξεις για λαθρεμπόριο, τότε γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η υφυπουργός, στο τελωνείο Προμαχώνα, στη διάρκεια του 2017, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6.866 έλεγχοι σε οχήματα (φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα) και διαπιστώθηκαν 309 τελωνειακές παραβάσεις. Επίσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι στο τελωνείο Προμαχώνα λειτουργεί το αυτοκινούμενο σύστημα με σαρωτή ακτίνων Χ και ανέφερε ότι με το πρωτοποριακό αυτό μηχάνημα διενεργήθηκαν τους τελευταίους μήνες 398 έλεγχοι.

Καταλήγοντας, η Κ. Παπανάτσιου έκανε γνωστό ότι οι ελληνικές τελωνειακές αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες βουλγαρικές, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.