Η υποκρισία της Ε.Ε. τσακίζει κόκαλα

Η κοροϊδία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τους φορολογούμενους πολίτες τους πάει σύννεφο. Παρά το μπαράζ των αποκαλύψεων των τελευταίων ετών για τη σκανδαλώδη ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των πολυεθνικών εταιρειών από τα κράτη-μέλη, παρά τα γενναία πρόστιμα της Κομισιόν σε επιχειρηματικούς κολοσσούς που ευνοήθηκαν από αυτήν, όπως η Apple, παρά τις -αμφιλεγόμενες- μαύρες και γκρίζες λίστες των φορολογικών παραδείσων, παρά την αυστηρότερη νομοθεσία, οι μυστικές ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες των κυβερνήσεων της Ε.Ε. με τις επιχειρήσεις -που επιτρέπουν στις τελευταίες να φοροαποφεύγουν- όχι μόνο δεν έσβησαν αλλά αντίθετα πληθαίνουν.

Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα- προκαλούν σοκ, αφού έδειξαν ότι ο αριθμός των μυστικών μονομερών φορολογικών συμφωνιών ευρωπαϊκών κρατών με τις επιχειρήσεις εκτοξεύτηκε το 2016 κατά 64% σε σχέση με το 2015.

Συγκεκριμένα, οι μονομερείς συμφωνίες προέγκρισης των ενδοομιλικών τιμολογήσεων (ΑΡΑs) που ήταν σε ισχύ στην Ε.Ε. το 2016 ανήλθαν στις 2.053 από 1.252 το 2015.

Οι εν λόγω συμφωνίες καθορίζουν συνήθως τους μελλοντικούς όρους φορολόγησης των ενδοομιλικών συναλλαγών μεταξύ θυγατρικών των πολυεθνικων εταιρειών.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι συμφωνίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από κολοσσούς όπως η Starbucks και η Fiat προκειμένου να μειωθεί η φορολόγηση της συνολικής κερδοφορίας.

Το 2014 η αποκάλυψη του σκανδάλου Luxleaks έδειξε ότι πολυεθνικές εταιρείες όπως η Apple, η Amazon, η McDonald’s και η ΙΚΕΑ κατάφεραν μέσω αυτών των ευνοϊκών συμφωνιών που τους παρείχαν οι αρχές του Λουξεμβούργου να φορολογούνται για τα κέρδη τους με συντελεστή μικρότερο του 1%.

Παρά τις αποκαλύψεις, παρά τον τεράστιο θόρυβο που προκλήθηκε, το Λουξεμβούργο όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά αντίθετα αύξησε την προσφορά τέτοιου είδους συμφωνιών προς τις εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι μονομερείς ΑΡΑs που το Λουξεμβούργο είχε σε ισχύ αυξήθηκαν από 347 το 2014 σε 519 το 2015 και σε 599 το 2016.

Το Μεγάλο Δουκάτο και πατρίδα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν δεύτερο στη σχετική λίστα μετά το Βέλγιο, το οποίο από 157 το 2014 αύξησε τις δικές του αντίστοιχες μυστικές ευνοϊκές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις σε 396 το 2015 και σε… 1.091 το 2016.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν απόρροια των νέων κανονισμών της Ε.Ε. που απαιτούν από τα κράτη-μέλη να κοινοποιούν κάθε 4 μήνες όλες τις διασυνοριακές φορολογικές τους συμφωνίες.

Αναδεικνύουν ότι οι επιθετικές φορολογικές στρατηγικές για προσέλκυση των πολυεθνικών εκ μέρους των κυβερνήσεων συνεχίζουν να βασιλεύουν στην Ε.Ε.

Τα στοιχεία αυτά συνάδουν με τη διαπίστωση πρόσφατης μελέτης των Financial Times ότι από την παγκόσμια κρίση του 2008 ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης των πολυεθνικών μειώθηκε κατά 9%.

Αντίθετα σε αυτό το διάστημα οι κυβερνήσεις αύξησαν τη φορολόγηση των απλών ανθρώπων κατά 6%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.