Πώς θα καθοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Στη δημιουργία μηχανισμού που θα υπερκεράσει το πρόβλημα του καθορισμού νέων αντικειμενικών αξιών έως τις 31 Μαρτίου έχουν καταλήξει σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών. 

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι αραιές (έως μηδενικές για κάποιες περιοχές) αγοραπωλησίες ακινήτων δεν προσφέρουν σταθερή βάση καθορισμού των νέων τιμών μιας και δεν υπάρχουν αναμφισβήτητες αγοραίες αξίες.

Δεδομένης της απόλυτης, επίμονης θέσης των εκπροσώπων των θεσμών για καθορισμό τους μέχρι τις 31 του τρέχοντος Μαρτίου, η ύπαρξη αποτιμήσεων από το σώμα των ειδικών εκτιμητών που συγκροτείται, δεδομένης της έλλειψης αγοραπωλησιών δεν θεωρείται ασφαλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία που προκρίνεται με βασικό κριτήριο τον τελικό καθορισμό αξιόπιστων τιμών είναι η εξής:

Ζητούνται τιμές ανά περιοχή από το σώμα εκτιμητών, τις συστημικές τράπεζες (η Eurobank Properties θεωρείται ότι διαθέτει αξιόπιστη βάση δεδομένων), την Τράπεζα Ελλάδας, η οποία διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερα αξιόπιστο τμήμα που παρακολουθεί και καταγράφει τις τάσεις στην αγορά ακινήτων.

Εάν οι ξεχωριστές τιμές που θα δοθούν είναι ταυτόσημες ή πολύ κοντά τότε θα εξάγεται η τελική αντικειμενική τιμή.

Εάν οι αποκλίσεις μεταξύ των διαφορετικών εκτιμήσεων είναι μεγάλες, ο καθορισμός της τελικής τιμής παραπέμπεται σε δευτεροβάθμια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι:

– της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ),

– της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και

– του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η επιτροπή αυτή λαμβάνοντας υπόψη και τις πρωτοβάθμιες αποτιμήσεις θα καταλήγει σε σχετική απόφαση.

Οι συνέπειες

Η πρόταση της εξίσωσης αγοραίων και αντικειμενικών τιμών ακινήτων είχε τεθεί εκ μέρους της τρόικας από την εποχή του πρώτου μνημονίου και –καλώς εχόντων των πραγμάτων –υλοποιείται τώρα με σημαντική καθυστέρηση.

Ο ανακαθορισμός του ΕΝΦΙΑ είναι η πρώτη μεγάλη συνέπεια καθώς για την πλειονότητα των περιοχών αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν δημοσιονομικά με διεύρυνση της βάσης φορολόγησης ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές αλλά και τη σημαντική αύξηση των τιμών σε περιοχές πολυτελούς αστικής ή εξοχικής κατοικίας.

Η δεύτερη σημαντική συνέπεια σχετίζεται με τις τράπεζες οι οποίες θα αναγκαστούν να αναμορφώσουν την αξία των χαρτοφυλακίων τους ειδικά ως προς τις καλύψεις των απαιτήσεών τους. Η μείωση της αξίας των προσημειωμένων ακινήτων θα προκαλέσει σειρά αλυσιδωτών εξελίξεων που θα αφορούν και τους δανειολήπτες αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.