Στέλλα Βαλάνη (ΑΝΕΛ): Πώς θα «ενεργοποιηθεί» και στην Ελλάδα η χρηματοδοτική μέθοδος του Crowdfunding

Στο 14o Πολυσυνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης που έγινε στις 6 Απριλίου 2019 στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου The Met στη Θεσσαλονίκη, η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και πολιτεύτρια των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Στέλλα Βαλάνη, παρουσίασε τη χρηματοδοτική μέθοδο του Crowdfunding, η οποία μπορεί να προσφέρει εύκολη και γρήγορη χρηματοδότηση στις ελληνικές επιχειρήσεις – αν βέβαια απελευθερωθεί από έναν σημαντικό περιορισμό που θέτει η Ελληνική Νομοθεσία, στο ύψος του ποσού που μπορεί να προσφέρει ο κάθε επενδυτής.

Στο πλήρες κείμενο της ομιλίας της, η κα Βαλάνη εξηγεί αναλυτικά τη μέθοδο του crowdfunding και εισηγείται τη σημαντική νομοθετική αλλαγή που πρέπει να γίνει:

Στο crowdfunding, οι επιχειρήσεις, κυρίως start-ups, στρέφονται στο ευρύ κοινό και ζητούν, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά δίκτυα, μικρά ποσά από πολλούς χρηματοδότες, ώστε να συγκεντρώσουν τα αναγκαία ποσά για την εκκίνηση της δραστηριότητάς τους.
Οι επενδυτές ενημερώνονται για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων και τη γενική εξέλιξη της επιχείρησης μέσω των ίδιων εργαλείων, και έχουν έτσι την ευκαιρία να γίνουν οι πρώτοι γνώστες ή αποδέκτες των αποτελεσμάτων της επένδυσής τους. Πολλά μικρά ή μεγάλα έργα στο παρελθόν, κυρίως φιλανθρωπικά ή και καλλιτεχνικά, έχουν χρηματοδοτηθεί με παρόμοιες τακτικές συλλογής μικρών ποσών από το πλήθος.

Καταθέτω ενώπιόν σας, την άμεση ανάγκη για τη νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώνει τα όρια επένδυσης μέσω του θεσμού του crowdfunding.
Η κατάργησή αυτή θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ελληνικών πλατφόρμων που θα στοχεύσουν στους πιο ισχυρούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως στον Τουρισμό και στην πρωτογενή παραγωγή, τομείς που έχουν ανάγκη από επενδύσεις αυξημένου ύψους.

(διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Στέλλας Βαλάνη για το crowdfunding)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.