Αντίστροφη μέτρηση για λύση στο χρέος

Εναν νέο μαραθώνιο επαφών, που θα «κλειδώσει» τη συνολική συμφωνία με τους εταίρους και περνά μέσα από την ικανή και αναγκαία συνθήκη για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ξεκινά σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας εξασφαλίσει την πρώτη σημαντική έγκριση για το staff level agreement, προχωρά στην κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης, που είναι η επίτευξη της συνολικής συμφωνίας, ει δυνατόν μέχρι τις 22 Μαΐου, όταν και θα συνεδριάσει το Eurogroup. Οι οιωνοί είναι θετικοί, καθώς όλες οι πλευρές, και δη το ΔΝΤ, επανέρχονται με εμφατικό τρόπο στη στόχευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τσίπρας εκτιμά, άλλωστε, ότι βασικός σταθμός στη δύσκολη αλλά σταθερή πορεία που διαγράφεται πλέον είναι η Σύνοδος των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 11-13 Μαΐου, που θα συνεδριάσει πιθανότατα στο περιθώριο του «Ουάσιγκτον γκρουπ», δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρών χωρών -και- για το ελληνικό χρέος. Εγκυρες πληροφορίες επιμένουν ότι μπορεί να γίνει τριμερής συνάντηση μεταξύ του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ESM για τον προσδιορισμό των μέτρων για το ελληνικό χρέος που θα ισχύσουν μετά τη λήξη του προγράμματος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν απέφυγε να φωτίσει τις κρίσιμες ημερομηνίες και τις πρωτοβουλίες στο μεσοδιάστημα μέχρι τις 22 Μαΐου – ιδίως από την πλευρά Τσίπρα. «Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 22 Μαΐου θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από όλες τις πλευρές. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εφόσον χρειαστεί, θα επιδιώξει να έχει και επαφές και συνομιλίες με όλους τους εμπλεκομένους, είτε αυτή είναι η γερμανική κυβέρνηση, είτε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, είτε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η κυρία Λαγκάρντ», αποκάλυψε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος επαναλαμβάνοντας ότι «η συνολική συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας μας στις αγορές χρήματος και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία».
Η αλήθεια είναι ότι με αθόρυβο τρόπο όλοι οι εμπλεκόμενοι παίκτες στη διαδικασία για την ολοκλήρωση του συνολικού πλαισίου συμμετέχουν σε συζητήσεις σχετικά με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ηδη υπάρχουν ισχυρές διαβεβαιώσεις για τα επόμενα βήματα μετά το «κλείδωμα» της τεχνικής συμφωνίας. Μάλιστα το «Εθνος της Κυριακής» είχε επισημάνει εβδομάδες πριν το στίγμα μιας εκ των επικοινωνιών που είχε τότε ο κ. Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ. «Μετά το SLA, Αλέξη, η Ελλάδα και το ΔΝΤ θα είναι μαζί στη μάχη για το χρέος», είχε διαβεβαιώσει τον Ελληνα πρωθυπουργό η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, εξηγώντας γιατί κυριαρχεί κλίμα διαφωνιών όσο δεν «κλειδώνουν» όλα τα βήματα μέχρι την ελάφρυνση του χρέους.
«Τα σημάδια από το εξωτερικό είναι θετικά. Οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του αρμόδιου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί αλλά και το κοινό ανακοινωθέν των τεσσάρων θεσμών καταδεικνύουν ότι η επίτευξη της συνολικής συμφωνίας είναι ένας εφικτός αλλά και αναγκαίος στόχος», τόνισε επίσης ο κ. Τζανακόπουλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ζήτημα του χρέους, λίγες ώρες πριν από τη δημόσια παρέμβαση του Πολ Τόμσεν ότι χρειάζονται πλέον διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να λάβει αποφάσεις το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το σίγουρο είναι ότι το Μαξίμου δεν κάνει βήμα πίσω από αυτό που είπε με σαφή, ευθύβολο λόγο στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Τσίπρας, ότι τα μέτρα-αντίμετρα που θα ψηφιστούν θα εφαρμοστούν εφόσον εφαρμοστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος.
Το πλήρες σχέδιο για την υπέρβαση των εμποδίων και την εξασφάλιση του «οδικού χάρτη» για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα περιγραφεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου, που θα λάβει και την ευθύνη να προχωρήσει με ισχυρές πρωτοβουλίες στην επόμενη μέρα για την αλλαγή σελίδας – ήτοι για την καλά μελετημένη έξοδο στις αγορές, αφού εξασφαλιστεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου.
«Εχουμε μπροστά μας 15-20 ημέρες εντατικής εργασίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η οποία θα είναι τόσο γενική, ώστε να μη δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στη Γερμανία εν όψει και των εκλογών. Και από την άλλη μεριά, τόσο ειδική ώστε να έχει τη δυνατότητα το ΔΝΤ να ολοκληρώσει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», κατέληξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα χαθεί ώρα μέσα στα επόμενα 24ωρα για τη διεκδίκηση και την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας.

Πηγή: Έθνος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.