Γιατί η Ιταλία κινδυνεύει από ένα σπιράλ ύφεσης και ισχυρού αποπληθωρισμού

Αυξάνονται, σχεδόν σε καθημερινή βάση, η προειδοποιήσεις αναλυτών, επενδυτικών οίκων, αλλά και στελεχών κορυφαίων θεσμών της Ευρωζώνης, για το γεγονός ότι η Ιταλία έχει εισέλθει σε ένα σπιράλ ύφεσης από το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να ξεφύγει.

Το χρέος της χώρας το οποίο ήδη είναι εξαιρετικά υψηλό κινδυνεύει να καταστεί μη ελέγξιμο, γεγονός το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο το μέλλον της ιταλικής οικονομίας αλλά ακόμη και αυτό του ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Jack Allen, κορυφαίος οικονομολόγος για την Ευρώπη της Capital Economics, το ιταλικό ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο –στην καλύτερη περίπτωση- για την επόμενη 10ετία, με τη χώρα να μη φαίνεται ικανή να εξέλθει από αυτόν τον κίνδυνο.

Την ίδια ώρα ο αποπληθωρισμός έχει κάνει την εμφάνισή του, ενώ όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει, πλέον, αρκετά εργαλεία ώστε να αποτρέψει μία νέα κρίση αρχικά στην Ιταλία και ακολούθως στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

«Εργαλεία; Ποια εργαλεία; Εκτός από τη ρητορική της η ΕΚΤ δεν έχει τίποτε στη φαρέτρα της», εκτίμησε πρόσφατα ο Ashoka MOdy, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Άλλωστε ο Mario Draghi γνωρίζει πολύ καλά ότι το QE έχει τελειώσει, με τις πιέσεις της Γερμανίας να έχουν γίνει κάτι παραπάνω από ασφυκτικές.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι η Ιταλία αποδεικνύει ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι κατ’ εξοχήν δομικά.

Χώρες όπως Ιταλία, Ελλάδα ακόμη και Γαλλία έχουν προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων, αλλά αυτές δεν μοιάζουν αρκετές να λύσουν τα προβλήματα, ενώ σαφώς η λιτότητα δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.