Τραπεζική πηγή αποκαλύπτει τι ζητάει η ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούλιο

Νομικά κείμενα για το χρέος και όχι πολιτικές δηλώσεις θέλει η ΕΚΤ από το Eurogroup του Μαΐου, για να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αυτό ανέφερε ανώτερη τραπεζική πηγή, εκτιμώντας ότι εάν δοθούν οι δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΚΤ, η χώρα μπορεί να ενταχθεί στο QE το οποίο σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα παρατείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, τον Ιούλιο.
Ο ίδιος τραπεζικός παράγοντας δεν διαβλέπει ότι υπάρχουν θέματα που μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια, τόνισε ότι επιζητείται να δημιουργηθεί μια καλή και αποτελεσματική δευτερογενής αγορά, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά το θέμα που ανέκυψε σήμερα αναφορικά με τις ενστάσεις του ΔΝΤ. Εκτίμησε επίσης πως μετά το Eurogroup της Μάλτας υπάρχει βελτίωση στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ εφέτος αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 1,9%- 2%.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο  Μάριο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την υφιστάμενη νομισματική πολιτική καθώς παραμένει ανέφικτος ο στόχος του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαίωσε ότι η πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης (QE) θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο, και άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της πριν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το euro2day.gr έχουν ήδη ξεκινήσει οι μυστικές επαφές του λεγόμενου Washington Club στο οποίο μετέχουν εκτός από τους θεσμούς οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, για τον σχεδιασμό περαιτέρω μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ει δυνατόν μέχρι την Κυριακή. 
Η αναμενόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί αλλά και τραπεζικοί κύκλοι να αναστρέψει και το αρνητικό κλίμα των πρώτων μηνών του έτους, πράγμα το οποία διαφαίνεται και από τα στοιχεία που ήδη έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος και από τα οποία προκύπτει ότι τον Μάρτιο υπήρξε αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 278 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 750 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.